Az Egyháznak is küzdenie kell a maffia ellen

Január 16-án elfogták a hírhedt olasz maffiavezért, Matteo Messina Denarot, akinek a letartóztatása számos kérdést is felvet. Hogyan tudott harminc éven át elrejtőzni a hatóságok elől Denaro? A Mazara del Valló-i egyházmegye püspöke szerint az egész társadalomnak küzdenie kell a maffia ellen, amelyet a félelem és a cinkosság sűrű hálója véd.

Matteo Messina Denaro letartóztatása fontos eredmény a bírák és a bűnüldöző szervek számára, de nagy elégedettséggel tölti el a törvényességért nap mint nap küzdő embereket is. Ez egy lehetőség arra, hogy ne feledjük: be kell fektetnünk az oktatásba, mert a maffia ellen is úgy kell harcolnunk, hogy olyan új nemzedéket nevelünk fel, amely képes emelt fővel járni – nyilatkozta Angelo Giurdanella, a Castelvetrano és Campobello di Mazara településeket is magában foglaló Mazara del Valló-i egyházmegye püspöke.

Azt a termőtalajt kell táplálnunk, amelyre oly nagy szükség van a bűnözés és a korrupció minden formája ellen, hogy helyreállítsuk a polgári erényekbe vetett bizalmat, hogy elkötelezetten cselekedjünk a törvényesség és a szolidaritás érdekében, amelyekre nemcsak azért van szükség, hogy megfékezzük a maffia jellegű struktúrákat, hanem azért is, hogy megteremtsük azok radikális alternatíváját. A keresztapák helyére az Atyát kell állítanunk, aki testvérekként nevel bennünket méltóságban és felelősségben

– tette hozzá Angelo Giurdanella. Tonio Dell’Olio atya, a Libera elnevezésű olasz maffiaellenes szövetség nemzetközi egységének alapítója arról nyilatkozott a Famiglia Cristiana olasz katolikus magazinnak, hogy Matteo Messina Denaro maffiavezér letartóztatása kérdéseket vet fel a lelkiismeret és intézmények számára is, beleértve az Egyházat is. Szerinte ez a letartóztatás lezárja a szicíliai maffia egy korszakát, amelyben sok mészárlást követtek el, de nem jelenti azt, hogy az olaszországi maffiahálózat felett győzelmet arattak volna. Utalva Giurdanella püspök szavaira elmondta, véleménye szerint a letartóztatással mintha levágták volna egy öreg fa legnagyobb ágát, de a fa továbbra is megtermi a maga gyümölcseit. Dolgozni kell azért, hogy gyökerestől kiirtsuk ezt a fát és jobbá tegyük a talajt.

Az intézményeknek napirenden kell tartaniuk a maffia elleni küzdelmet, ami Olaszország számára prioritás. Az egyházaknak be kell látniuk, hogy a maffia és az evangélium összeegyeztethetetlenek, olyan lelkipásztori és nevelési módokat kell kidolgozniuk, amelyek lehetővé teszik, hogy felismerjék és elítéljék a maffiához kötődő szokásokat. Az iskoláknak az állampolgári, demokratikus életmód szabályrendszerét kell megtestesíteniük és továbbadniuk, de az egyetemeknek, az egészségügyi intézményeknek és a civil élet minden más területének is képesnek kell lennie arra, hogy száműzze soraiból a visszaélést, a protekciót, a korrupciót, az előnyszerzést és az erőszakoskodást. Csak akkor mondhatjuk örömmel: a maffiát legyőztük

– zárta mondanivalóját a Libera nevű, maffia ellen küzdő szervezet nemzetközi egységét vezető pap.

A cikket a Magyar Kurír fordította. Eredeti nyelven a Famiglia Cristiana és a Agensir oldalán olvashatják.

A címlapkép forrása:  Vatican News

Iratkozzon fel hírlevelünkre