Szenzációs magyar eredmény az evolúcióbiológiában

Szöllősi Gergely evolúciókutató irányításával tárták fel az állatok és a gombák evolúciós kapcsolatát – tájékoztat az ELKH Ökológiai Kutatóközpont.

Szöllősi Gergely, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) Evolúciótudományi Intézet és az MTA-ELTE Lendület Evolúciós Genomikai Kutatócsoport kutatója részvételével zajlott az a számítógépes evolúcióbiológiai kutatás, amelynek révén sokkal jobban megérthetjük a komplex többsejtűség párhuzamos kialakulását a gombák és az állatok között.

Az eredményeket összefoglaló tanulmányt a világ vezető tudományos folyóirata, a Nature közölte. Noha az állatok és a gombák között látszólag hatalmas különbségek vannak – és a gombák sokak számára erősen hasonlítanak a növényekre

–a filogenetikai eredmények alapján azonban a két élőlénycsoport sokkal közelebb áll egymáshoz, mint bármelyikük a növényekhez.

A megjelent tanulmány arra világít rá, hogy milyen közel állnak egymáshoz a soksejtű állatok és a gombák. A cikk első szerzője Eduard Ocaña-Pallarès, aki a kutatás idején Szöllősi Gergely ERC-támogatással létrehozott csoportjában dolgozott posztdoktori kutatóként az ELTE Biológiai Fizika Tanszékén.

A gombák közelebb állnak az állatokhoz, mint gondolnánk. (Forrás: Pixabay.com)

„Mi számítógépes evolúcióbiológiával foglalkozunk, konkrétan a gének történetét rekonstruáljuk a fajfa mentén.Ebbe a kutatásba kapcsolódott be Eduard Ocaña-Pallarès, aki Barcelonából érkezett, ahol négy, a törzsfejlődés nagyon fontos mérföldkövét képviselő egysejtű élőlény genomját szekvenálta meg, és ezek adatait így fel tudtuk használni a korábbiaknál pontosabb génfák felrajzolásában.” – mondta Szöllősi Gergely.

A genetikai hasonlóságok miatt ma már a soksejtű állatokat és a gombákat egy nagy leszármazási „szupercsoportba”, az Opisthokontába sorolják.

Az ugyanakkor kevéssé ismert, hogy e csoport közös ősét követően hogyan zajlott az állatok és a gombák mára drámai különbségeket eredményez evolúciója.

A nemrég publikált kutatás a törzsfejlődés e szakaszába enged betekintést az állatok és a gombák génevolúciós pályájába. Az eredmények azt valószínűsítik, hogy a soksejtű állatok csak azután jelentek meg, hogy az őseik fokozatosan „összegyűjtötték” az eredményes soksejtűséghez szükséges géneket. Ez a folyamat tehát már a soksejtű állatok egysejtű ősében is elkezdődött, mindez pedig a gének számának növekedésével járt.

Forrás: ELKH Ökológiai Kutatóközpont.

Ismeretlen pókfajt találtak az Alföldön

Itt nézheti meg a magyar szavak eredetét

Forrás: Pixabay.com

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre