A háború egész világra leselkedő veszélyeire figyelmeztetett Kirill pátriárka az ortodox Vízkereszt ünnepén

Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája úgy véli, hogy Oroszország legyőzésének bármilyen vágya a barátságtalan országok részéről – a jelenlegi körülmények között – katasztrofális következményekkel járna az egész emberiség számára.

„Ma nagyon nagy fenyegetések néznek a világra, az országunkra és az egész emberiségre, mert néhány esztelen embernek az a gondolata támadt, hogy a nagy orosz államot – amely erős fegyverekkel rendelkezik és amelyet nagyon erős emberek laknak, akik nemzedékről nemzedékre a győzelemre voltak motiválva és akik soha nem adták meg magukat az ellenségnek, akik mindig győztesként jöttek ki a harcból – legyőzhetik a jelenlegi körülmények között, vagy – amint azt most mondják, átformálják őket. Hogy előírhatják nekik olyan értékesnek nevezett értékek elfogadását, melyeket közel sem lehet értékeknek nevezni. Mindezt azért, hogy olyanok legyenek, mint bárki más, és engedelmeskedjenek azoknak, akik a világ nagy részének ellenőrzésére felett állnak” – mondta a pátriárka a vízkereszt-ünnepi liturgia után a Moszkvában.  

„Imádkozunk az Úrhoz, hogy világosítsa meg az eszteleneket és segítsen nekik megérteni, hogy Oroszország elpusztításának minden szándéka a világ végét jelentené”

– mondta az orosz ortodox egyház vezetője.

A pátriárka fontosnak tartja azt is, hogy imádkozzanak azért, hogy az emberi faj felismerje „a világnak azt a kölcsönös függőségét és törékenységét, amelyben mindannyian létezünk, mert együtt kell élnünk, tennünk az olyan közös értékek és célok érdekében, amelyek az élet, az Istenbe vetett hit megőrzését jelenti. Hisszük, hogy az Úr nem hagyja el az orosz földet, nem hagyja el ortodox elnökünket, hadseregünket, hogy Oroszország rendelkezni fog olyan erőkkel, amelyekkel ha szükséges, meg tudja védeni földjét és népét. Adja az Úr, hogy ne kerüljön sor arra, hogy erre szükség legyen, hogy az Úr megbékítsen és nyugtasson meg mindenkit, hogy együtt dolgozhassunk azon, hogy a világ jobbá váljon” – mondta az orosz ortodox egyház vezetője a moszkvai Vízkereszt-kolostor templomában az ortodox vízkereszt ünnepén.

(Forrás: Interfax)

A címlapképen Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája a miséjére készül a moszkvai Vízkereszt-kolostor templomában az ortodox vízkereszt ünnepén, 2023. január 19-én. Forrás: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre