Századvég: Szigorú fellépést várnak a magyarok a rendőrgyilkosság után 

Az elmúlt napokban jelentős vihart kavart a január 12-én este történt tragédia, amelyben egy fiatal rendőr életét vesztette szolgálat közben. Ennek kapcsán a Századvég kutatóintézet készített egy kutatást, amelyben a magyarok véleményére voltak kíváncsiak. 

Az intézet arra volt kíváncsi, hogy a felnőtt magyar lakosság hogyan vélekedik az erőszakos bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonásáról.

Az első kérdésük a tájékozottságra vonatkozott, és kiderült, hogy a megkérdezettek 97 százaléka hallott arról, hogy január 12-én este, szolgálatteljesítés közben, késelés áldozata lett egy rendőr a fővárosban.

A kutatás rámutat, hogy a válaszadók döntő többsége határozottabb fellépést vár a jogalkotóktól, annak ellenére, hogy a magyar jogban a hivatalos személyeket – köztük a rendőröket – az állam zavartalan működése érdekében fokozott védelem illeti meg. A magyarok 93 százaléka egyetértett azzal az állítással, hogy szigorúbban kellene fellépni azokkal szemben, akik erőszakos bűncselekményt követnek el hivatalos személy sérelmére.

Forrás: Századvég

A lakosság emellett szigorúbb büntetést szeretne a kábítószeres befolyásoltságra hivatkozó elkövetőkkel szemben is, ugyanis a válaszadók 81 százaléka szerint súlyosabb büntetéssel kellene sújtani azokat, akik erőszakos bűncselekmények, gyilkosságok esetén kábítószerfogyasztásra hivatkoznak.

A magyarok 68 százaléka az enyhítő körülményt is megszüntetné, tehát a gyilkosok nem hivatkozhatnának az elmeállapotukra, hogy csekélyebb büntetést kapjanak. 

Forrás: Századvég

 

Halálra késeltek egy rendőrt Budapesten – Cikkünk frissül

Hősi halottá nyilvánítanák az Újbudán megölt rendőrt

A címlapképen mécsest helyez el egy férfi Baumann Péter szolgálatteljesítés közben elhunyt rendõr fotóinál az újbudai rendőrkapitányságnál tartott megemlékezésen 2023. január 13-án. Forrás: MTI/Lakatos Péter

Iratkozzon fel hírlevelünkre