Menczer Tamás: Azonnal fejezzék be a magyarokkal szembeni atrocitásokat!

Kárpátalján elkezdték a magyar zászlók közintézményekről való eltávolítását az ukrán rendőrök egy friss rendeletre hivatkozva, miközben több magyar intézményvezető kapta meg a felmondását. Menczer Tamás ennek kapcsán a közösségi oldalán úgy fogalmazott, hogy „a magyarellenes döntések és cselekedetek természetesen elfogadhatatlanok”, és elítélik a történteket. 

Ahogy arról az Index is beszámolt, több magyar falu és Munkács városának közintézményeiről is eltávolították a magyar nemzeti zászlókat Kárpátalján egyes helyeken még a rendőrséget is bevetették. Mindezt tették egy rendeletre hivatkozva, amely kimondja, hogy mostantól kizárólag ukrán zászló loboghat a létesítményeken. A kárpátaljalap.net szerint azonban ilyen rendeletet nem fogadott el a Munkácsi Kistérségi Tanács. 

A magyar intézményvezetők sem jártak jól, több tanár is kézhez kapta a felmondását. A Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola kiadott egy nyilatkozatot, miszerint a jelenlegi helyzetben „az igazgató menesztése nem szolgálja a magyar iskola zökkenőmentes működését és a nemzetiségek közötti békés együttélést”, ezért a döntés azonnali felülvizsgálatát szorgalmazzák. 

Menczer Tamás külügyi államtitkár a közösségi oldalán reagált, mondván, hogy nem pontosan értik, hogy a magyarellenes döntések és intézkedések hogyan segítik az Oroszország ellen vívott háborúban Ukrajnát. 

„A magyarellenes döntések és cselekedetek természetesen elfogadhatatlanok, elítéljük azt, ami történt”

– írta. 

„Felszólítjuk a helyi vezetőket, hogy azonnal fejezzék be a magyarokkal szembeni atrocitásokat! Felszólítjuk Ukrajna országos vezetőit, hogy haladéktalanul tegyenek meg mindent a magyarellenes döntések visszavonásáért és a korábbi állapot helyreállításáért”

– tette hozzá. 

„Elvárjuk az ukrán vezetőktől, tegyenek meg mindet azért, hogy a háború ellenére a Kárpátalján meglévő stabilitást megőrizzék! Ha Ukrajna az Európai Unió tagja akar lenni, akkor elfogadhatatlan egy nemzeti közösség folyamatos és szisztematikus zaklatása, jogfosztása”

– hangsúlyozta.

A címlapkép forrása: Facebook/Menczer Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre