Meghalt az ukrán belügyminiszter, a helyettese és államtitkára

Helikopterbalesetben szerdán meghalt Denisz Monasztirkszkij ukrán belügyminiszter, a helyettese és egy államtitkár is az ukrán főváros, Kijevhez közeli Brovariban – közölte reggel az ukrán rendőrség.

A Censor.net ukrán portál a belügyminisztériumra hivatkozva azt közölte, hogy a balesetnek 18 halálos áldozata van, köztük három gyerek. E forrás szerint 14 felnőtt és 12 gyermek megsérült. Korábban az ukrán rendőrség 16 ember haláláról számolt be. Ihor Klimenko országos rendőrfőnök azt mondta, hogy a halottak közül kilencen a helikopter fedélzetén voltak.

Sajtóértesülések szerint a fedélzeten volt Denisz Monasztirszkij belügyminiszter, valamint első helyettese, Jevhenyij Jenyin, valamint Jurij Lubkovics államtitkár. Jurij Ignat, a légierő parancsnokságának szóvivője egy tévéadásban elmondta, hogy a Brovariban lezuhant helikopter az állami katasztrófavédelmi szolgálathoz tartozott. Kijev megye kormányzója, Olekszij Kuleba közölte, hogy a helikopter egy óvoda és egy lakóház mellett zuhant le. A baleset után robbanás történt, a területen hatalmas tűz ütött ki.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szörnyű tragédiának nevezte a balasetet, amely kimondhatatlan fájdalmat okoz. Charles Michel, az európai uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke a szerencsétlenség hírére reagálva megrendülését fejezte ki.

Osztozunk Ukrajna és az áldozatok családjainak gyászában, Denisz Monasztirszkij az Európai Unió nagy barátja volt

– írta a belga politikus a Twitteren. Emmanuel Macron francia elnök közölte, hogy elszomorítja a miniszter tragikus halála. Vezető lengyel politikusok, köztük Andrzej Duda elnök is részvétét fejezte ki. A konzervatív politikus a Twitteren az írta: nagy szomorúsággal fogadta a több ember, köztük az ukrán belügyi tárca képviselői élétét megkövetelő légikatasztrófáról szóló hírt.

(MTI)

A címlapképen Kijevben készített kép Denisz Monasztirkszkij ukrán belügyminiszterrõl. Monasztirkszkij, a helyettese és egy államtitkár 2023. január 18-án életét vesztette a Kijev melletti brovari helikopterszerencsétlenségben.  MTI/AP/Efrem Lukackij

Iratkozzon fel hírlevelünkre