Ferenc pápa azonnali tűzszünetet sürgetett a közel-keleti térség egészében

Azonnali tűzszünetet, a túszok szabadon engedését, valamint a civil lakosságnak szánt humanitárius segítség biztonságos célba juttatását szorgalmazta Ferenc pápa a közel-keleti konfliktusról mondott beszédében a Szent Péter téren vasárnap.

A katolikus egyházfő kijelentette, nap mint nap fájdalommal a szívében hordozza a palesztin területeken és Izraelben élők szenvedését, amelyet az ott zajló konfliktus okoz.

A több ezer halott, sebesült, otthon nélkül maradt ember, és a hatalmas pusztítás fájdalmat okoz, borzalmas következményekkel a legkisebbekre és a védtelenekre, akik látják, hogy jövőjük kockára lett téve

– mondta az egyházfő. Ferenc pápa feltette a kérdést:

valóban van aki, azt hiszi, hogy ilyen módon jobb világ építhető, és elérhető a béke? Elég volt! Mindannyian mondjuk azt, hogy elég volt ! Álljatok le!

Tárgyalásokat sürgetett azonnali tűzszünet érdekében a Gázai-övezetben és az egész térségben, továbbá a túszok azonnali szabadon engedését és hazatérését. A pápa azt kérte, hogy a civil lakosság biztonságban hozzájuthasson a humanitárius segítséghez, amelyet sürgősnek nevezett.

Ferenc pápa a meggyötört Ukrajnára is emlékeztetett, hangoztatva, hogy ott is naponta sokan halnak meg és szenvednek. Március 5-én lesz a leszereléssel és a nonproliferációval kapcsolatos tudatosság nemzetközi napja, amelyet az ENSZ tavaly hirdetett meg. A nemzetközi napra emlékeztetve Ferenc pápa kifejtette, a világban hatalmas mennyiségű erőforrást pazarolnak háborús kiadásokra, amelyek folyamatosan nőnek a jelenlegi konfliktushelyzetben.

Remélem, hogy a nemzetközi közösség megérti, hogy a leszerelés mindenekelőtt erkölcsi kötelesség

– mondta az egyházfő. Hozzátette, ehhez bátorság kell a nemzetek részéről.

(MTI)

A címlapképen Ferenc pápa heti általános audienciáját tartja a Vatikán VI. Pál pápa termében 2023. augusztus 23-án.
MTI/EPA-ANSA/Maurizio Brambatti

Iratkozzon fel hírlevelünkre