Az ország legjobb pálinkájának készítője zsűriz a kosdi pálinka és forralt bor versenyen
A Lunczer Pálinkaház pálinkamestere és ügyvezetője, Lunczer Attila is részt vesz a zsűrizésben a szombati kosdi pálinkaversenyen, aki 2022-ben elnyerte az ország legkiválóbb pálinkájáért járó díjat az Agrárminisztériumtól.
Kosdon most szombaton bárki benevezheti pálinkáját, illetve forralt bor kategóriában is indulhat. A nevezési díjak és az adományok összegét a kosdi katolikus templom orgonájának felújítására és a református templom renoválási költségeire fordítják. A verseny január 14-én, szombaton lesz 13 órától a Művelődési Ház udvarán. Tőrincsiné Varjú Gabriella a kezdetekről elmondta, hogy négyen – Fehérné Szakolczai Mónikával, Kovács Tündével és Horhi Józseffel – tíz évvel ezelőtt egy szomorú esemény kapcsán indították el ezt a mára már sikeressé vált rendezvényt. Egy anyuka gyermeke betegen született, ezért szerettek volna nekik segíteni, és gondolkodni kezdtek azon, hogyan gyűjtsenek adományokat az édesanya számára. Ekkor döntöttek úgy, hogy nem pusztán pénzt gyűjtenek, hanem egy rendezvény keretében próbálnak segítséget nyújtani, mert mint fogalmazott,
a résztvevők, a pénzadományuk mellé így közösségi élményt is kapnak, jó hangulatot élhetnek át. Az elmúlt évek bizonyítják, az elképzelésünk jónak bizonyult. Már az első évben nagyon szép összeg gyűlt össze. Bebizonyította a település, hogy ha baj van, össze tudunk fogni
– tette hozzá Tőrincsiné Varjú Gabriella, aki Horhi Józseffel aktívan részt vesz Kosd életében önkormányzati képviselőként. A Lunczer Pálinkaház mestere elárulta, a hetedik pálinkaverseny után is azt érzi, van még mit tanulnia mindenkinek.
Vannak már nagyon szép készítmények, de meg kell mondani, hogy a másik oldal is szorosan jelen van. Úgy tíz-tizenegy éve robbant be az úgynevezett pálinkaforradalom hazánkban, azóta jelennek meg a jobb minőségű párlatok. Az emberöltők alatt bevett szokások nem tűnnek el nyomtalanul egyik napról a másikra. Bár nagyon szép eredményeink vannak – melynek igazán örülök -, de a cefrézést, főzést mind tanulni kell, mint ahogy a pálinka kultúrát szintén újra kell tanulni
– fejtette ki Lunczer Attila.
A tavaly elért eredményéről elmondta, nagyon büszkék az elismerésre, ami közös érdem, nagyon sok munka fekszik benne.
Nekünk magyaroknak büszkének kell lennünk, mert a pálinka a mi italunk, a magyar emberek itala. Ezt nem tudja elvenni tőlünk senki. Minden örömünkben, bánatunkban jelen van. A nemzeti kincsünk, kuriózum a világban. Ezt nem tudja senki más, csak mi, magyarok elkészíteni.
– tette hozzá végezetül a kosdi pálinkamester.
A beszámolót és az interjút teljes terjedelmében a 0627 oldalán olvashatják.
A címlapkép forrása: Lunczer Pálinkaház/Facebook