A magyarok többsége korruptnak látja a brüsszeli vezetést

A magyarok több mint fele korruptnak tartja az Európai Unió vezetését, de még a kormánykritikus szavazók harmada is meg van erről győződve – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából, amelynek összefoglalóját pénteken juttatták el az MTI-hez.

Emlékeztettek: miközben az Európai Parlament a korrupcióra hivatkozva tartana vissza uniós forrásokat, éppen története legnagyobb korrupciós botránya ássa alá Brüsszel hitelességét. Hozzátették: az egyre nagyobbra dagadó brüsszeli korrupciós botrány határozta meg az utóbbi bő egy hónap európai politikai napirendjét, bűnszervezetben és pénzmosásban való részvétellel, valamint az EU politikájának kiárusításával vádolják az európai baloldal több európai parlamenti képviselőjét és tisztségviselőjét. Megjegyezték, hogy a rendőrségi nyomozás az eddigi brüsszeli kettős mércére is rávilágított, hiszen a korrupciós vádakat éppen az Európai Parlament használta rendszeresen politikai nyomásgyakorlásra, többek között a most korrupcióval vádolt baloldali politikusok. Ebben a helyzetben vizsgálta a Nézőpont Intézet, hogy mit gondolnak a magyar szavazók az Európai Unió vezetéséről – tudatták.

Forrás: Nézőpont Intézet

Forrás: Nézőpont Intézet

A felmérés eredményét ismertetve azt írták, a magyarok 54 százaléka korruptnak tartja az Európai Unió vezetését, s mindössze 28 százaléknyian vannak meggyőződve ennek ellenkezőjéről. A kormánypártiak jóval nagyobb arányban – a kutatás szerint 70 százaléknyian – vélekednek negatívan a brüsszeli politikáról ebben a kérdésben, s mindössze 14 százalék gondolja, hogy az uniós vezetés mindent egybevetve nem korrupt – tették hozzá. Megjegyezték: a kormánykritikusok fele – 52 százaléka – továbbra sem hiszi korruptnak a brüsszeli vezetést, míg az ellenzéki szavazók másik fele nincs megbizonyosodva annak ártatlanságáról, mintegy harmaduk – a felmérés szerint 31 százalékuk – pedig szintén igazoltnak látja a korrupció vádját. A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása január 9. és 11. között ezer ember telefonos megkérdezésével készült. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra; a mintavételi hiba 3,16 százalék – olvasható a közleményben.

A kutatás további részleteit a Nézőpont Intézet oldalán olvashatják.

Forrás: Nézőpont Intézet

A címlapképen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart az ukrajnai helyzetrõl Brüsszelben 2022. február 27-én.  MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq

Iratkozzon fel hírlevelünkre