Szakértők szerint sok a kérdőjel a romániai népszámlálás előzetes eredményei kapcsán

Számos kérdést vetnek fel a 2022-es romániai népszámlálás előzetes eredményei, és jelentősen megnehezítik az erdélyi magyarságra vonatkozó további vizsgálatokat – hangzott el a Kolozsváron kedden este tartott szakmai kerekasztal-beszélgetésen.

A Nemzeti Kisebbségkutató Intézet által szervezett rendezvényen Horváth István, Kiss Tamás és Veres Valér szociológusok értékelték szakmai-elemző szempontból a december végén közzétett előzetes eredményeket.
A beszélgetést Novák Csaba Zoltán, az intézet vezetője moderálta négy témakör – módszertan, demográfiai folyamatok, identitás és közpolitikák – mentén. Kiderült: módszertanilag Románia most zárkózott fel leginkább a többi uniós tagállamhoz, mégis voltak hibák. Elhangzott egyebek között az, hogy az előzetes eredmények alapján nehéz megállapítani Románia reális és legális lakossága közötti eltérést, mivel nagy számban kerülhettek be olyanok a statisztikákba, akik életvitelszerűen külföldön élnek. Bárkit nyilvántartásba lehetett venni, akinek van román személyi igazolványa vagy szerepel az adatbázisokban. További fejtörést okoz majd a társadalomkutatóknak, hogy 2,5 millió lakost úgy vettek nyilvántartásba, hogy nem szerepel a nemzetisége, az anyanyelve és a felekezeti hovatartozása. A szociológusok szerint ez az erdélyi magyarságra vonatkozó további kutatásokat is megnehezíti.
Kiss Tamás szerint ez félreértésekhez is vezethet a jövőben, nemzeti közömbösségnek vélhetik, ami Romániára nem jellemző.

A nagy többség nem nemzeti közömbös, hanem véletlenül zárta le a kérdőívet

– mondta. Az, hogy közülük mennyi lehet a magyar, csak a területi bontásból derül ki. Az előzetes adatok szerint Romániában 624 ezres a természetes népmozgalmi veszteség, főleg az elvándorlás miatt. De nagyfokú bevándorlás is volt, főleg ukrajnai és moldovai románok érkeztek. Az állam munkaerőként tekint a bevándorlókra.

A romániai magyarság esetében nehéz kiszámolni a reális veszteséget, hiszen a lélekszámot is alig ismerjük az előrejelzések szerint 1,1 millió körül lehet

– mondták. Az erdélyi magyarok migrációjának ma már nem Magyarország a célországa, hanem a nyugat-európai államok. A magyarországi lakcímmel rendelkező romániai magyarok száma 280 ezer a kutatók szerint, ami az utóbbi tíz évben 24 ezerrel növekedett. Az identitás témaköre kapcsán elhangzott: e téren már az 1992-es népszámláláson felmerült, hogy csalás történik.

Azóta megtanultuk, hogy az államoknak nem kell csalni, birtokolják a statisztikai valósággyártás technológiáját

– fogalmazott Horváth István. Elmondta, bár az etnikai kategóriákat most a nemzeti kisebbségek szervezetei határozták meg, a többes identifikáció szóba sem került. A szociológus szerint e téren paradigmaváltásra lenne szükséges. Kiss Tamás a paradigmaváltást abban látná, ha a nemzetiség és az anyanyelv közül utóbbi a döntő szempont, és az erdélyi magyarság multietnikus nyelvi kulturális közösségként határozná meg magát. Így a magyarul beszélő romák, székelyek és svábok is beleférnek – mondta. És az is kérdés, mi lesz majd a székelyföldi bevándorlókkal – tette hozzá. A közpolitikák kapcsán elhangzott, hogy a politikai elit a virágzó középosztályra összpontosít, ami kevésbé összeegyeztethető az erdélyi magyar közösség társadalomszerkezetével, mivel ebben sok a roma és a külföldi idénymunkából élő gazdálkodó. Ahhoz, hogy nagyobb számban maradjon meg a magyarság Romániában, az alsó kategóriákat kellene integrálni – állítják a szakértők.

Kevés erőforrásunk van, ami van, azzal élni kellene

– jelentette ki Veres Valér, aki szerint a 110 ezres magyarul beszélő romániai roma közösség kétszeresen diszkriminált, magyarként és romaként is.

(MTI)

A címlapképen egy kislány az Erdélyi Magyar Néppárt tüntetésén Csíkszeredában, a Hargita megyei prefektusi hivatal épülete elõtt 2019. június 18-án.  Forrás: MTI/Veres Nándor

Iratkozzon fel hírlevelünkre