Szlovákia rendőrökkel segít a szerb-magyar határon 

A szlovák belügyminiszter szerint hatékonyabb a külső határok védelme, mint a belső ellenőrzés, ezért újabb 38 rendőrrel segítenek a szerb-magyar határ védelmében.

Szlovákia 38 új rendőrt vezényelt segítségül Magyarországnak az illegális migrációval sújtott magyar-szerb határ védelmére hétfőn, az új csoport az októberben kiküldött szlovák kontingenst váltja – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

A szlovák rendőrök – akiket Roman Mikulec belügyminiszter az országos rendőrfőkapitánnyal és az idegenrendészet igazgatójával közösen indított útnak – a tervek szerint február végéig maradnak majd Magyarországon, s missziójukat szükség esetén meghosszabbítják. A szlovák rendőrök Kiskunhalas térségében látnak majd el járőrfeladatokat magyar kollégáikkal közös csoportokban.

„Továbbra is az a meggyőződésünk, hogy a schengeni külső határok védelme sokkal hatékonyabb intézkedés, mint az Európai Unió belső határain történő ellenőrzés bevezetése” – jelentette ki a rendőri misszió meghosszabbítása kapcsán Roman Mikulec, akinek szavait a szlovák hírügynökség idézte.

Stefan Hamran szlovák országos rendőrfőkapitány szintén hatékony intézkedésként értékelte a schengeni külső határok védelmét, rámutatva: bebizonyosodott, hogy amennyiben „komolyan” őrzik a külső határokat, jelentősen kevesebb – illegális migrációból adódó – problémával kell megküzdeniük a belső határokon.

(MTI)

A címlapképen Pengésdróttal megerősített kapu és kerítés látható a röszkei közúti határátkelőhelyen 2020. január 29-én. Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Iratkozzon fel hírlevelünkre