Hongkong engedélyezte a tavaly letartóztatott Zen bíborosnak, hogy részt vegyen Benedek temetésén

Joseph Zen, Hongkong római katolikus bíborosa elhagyhatja a dél-kínai várost, hogy a Vatikánban lerója kegyeletét a nemrég elhalálozott nyugalmazott pápa, XVI. Benedek földi maradványai előtt – közölte a bíboros titkára kedden.

A 90 éves nyugalmazott püspök, akit még XVI. Benedek pápa avatott bíborossá 2006-ban, így csütörtökön részt vehet a Ferenc pápa vezetett gyászmisén a Szent Péter téren, majd szombaton visszatér Hongkongba. A jogi eljárás alatt álló bíboros kedden fordult a helyi bírósághoz, hogy engedélyezzék vatikáni útját – közölte a titkár. Zent és öt társát tavaly novemberben megbírságolták a hongkongi hatóságok, miután hivatalosan nem jegyeztettek be egy általuk működtetett, 2021-ben megszűnt humanitárius pénzalapot, amelynek célja a 2019-es demokráciapárti megmozdulásokon letartóztatott tüntetők segítése volt. Korábban – májusban – ennek a segélyalapnak a működtetése miatt, az új nemzetbiztonsági törvény megsértésének gyanújával őrizetbe is vették a bíborost. Letartóztatása sokkolta a katolikus közösséget, bár a Vatikán csak annyit közölt, hogy szorosan figyelemmel kíséri a helyzet alakulását.
Zen bíboros régóta a demokrácia szószólójaként tevékenykedett mind Hongkongban, mind Kínán belül: nyíltan kritizálta Hszi Csin-ping kínai elnök hatalomgyakorlását, de felszólalt a római katolikus vallásúak üldöztetése és a Peking által 2020-ban Hongkongban bevezetett nemzetbiztonsági törvény ellen is.

Az elmúlt években Zen éles vitában állt Ferenc pápával a Vatikán és Kína között 2018-ban létrejött, a püspökök kinevezéséről kötött megállapodás miatt. A kétoldalú megállapodás kritikusai – köztük Zen – szerint az egyezmény cserbenhagyja a Kínában élő katolikusokat és az ottani üldöztetést elszenvedő papságot, a kínai katolikus egyház új püspökeinek alacsony száma pedig annak eredménytelenségét igazolja. Noha Ferenc pápa egy tavaly nyáron vele készült interjúban elismerte, hogy az egyezmény nem ideális, többször is a hidegháborús időszak diplomáciájához hasonlította azt, utalva arra, hogy annak idején elődei is korlátozott körülmények között tettek erőfeszítéseket azért, hogy életben tartsák a katolikus egyházat a kelet-európai kommunista országokban.

(MTI)

A címlapképen Joseph Zen bíboros. Forrás: Szaléziak.hu


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb