Óvják a hazatéréstől a hidzsáb nélkül sakkozó iráni játékost

Megérkezett kedden Spanyolországba Sara Khadem iráni sakkozónő, akit – miután nem viselt hidzsábot a kazahsztáni nemzetközi sakkbajnokságon – arra figyelmeztettek, hogy ne térjen haza Iránba, mert felelősségre vonás várhat rá.

A 25 éves Sara Khadem az idei gyorssakk- és villámsakk-világbajnokságon vett részt Almatiban a múlt héten. A verseny alatt nem viselte a nők számára Iránban kötelező fejkendőt, a hidzsábot.

A versenyzőhöz közel álló, de magát megnevezni nem akaró egyik forrás szerint Khadem az utóbbi napokban több telefonhívást kapott, amelyben arra figyelmeztették, hogy ne térjen haza, mások viszont azt ígérték neki, hogy nyugodtan hazamehet, majd segítenek “megoldani a problémát”. Ez a forrás arról is beszámolt, hogy a sakkozónő Iránban élő szüleit és rokonait megfenyegették.

Az iráni külügyminisztérium egyelőre nem adott ki közleményt az ügyben.

Több külföldi újság, köztük a Le Figaro és az El País már a múlt héten arról írt, hogy Khadem nem tér vissza Iránba, hanem Spanyolországba költözik.

A telefonos fenyegetések után a kazah rendőrséggel együttműködve a torna szervezői testőröket adtak a sportoló mellé Almatiban.

Tavaly szeptemberben Irán-szerte országos tüntetéshullám indult el a 22 éves, kurd származású iráni Mahsza Amini halála miatt, akit az erkölcsrendészet őrizetbe vett, mert nem viselte a fejkendőt, és fogva tartása alatt meghalt. Iránban és külföldön is számos híresség állt a mozgalom mellé.

A Nemzetközi Sakkszövetség világranglistáján Khadem a 804. helyen áll. A kazahsztáni tornán az egyik díjesélyesként emlegették.

(MTI)

Címlapkép: Sara Khadem, source: Facebook/ Susan Polgar, L. Ootes/FIDE

Iratkozzon fel hírlevelünkre