Burkina Fasóban rátaláltak 28 lelőtt férfi holttestére

burkina

Burkina Fasóban rátaláltak 28 lelőtt férfi holttestére – közölték a helyi hatóságok, hozzátéve, hogy az illetők a kisebbségi fulani népcsoporthoz tartoztak.

A holttestekre Nounában, az ország északnyugati részén találtak rá december 30-án és 31-én. Az ügyben vizsgálatot indítottak. Az áldozatokról és az esetlegesen már ismert elkövetőkről az ügyészségi közlemény további részleteket nem közölt.

Az Afrika nyugati részén fekvő országban az elmúlt évtizedben számos fegyveres támadást követtek el a Maliból behatoló dzsihadista lázadók. A régióban több ezer embert öltek meg, és millióknak kellett elmenekülniük otthonukból. A hadsereg két puccsot is végrehajtott tavaly. Az országot 2022 szeptembere óta Ibrahim Traoré százados irányítja, és az átmeneti elnöki pozíciót is ő tölti be.

A nounai incidensért a kisebbségekkel szembeni igazságtalanság ellen küzdő burkinai civil társadalmi szervezet (CISC) a magát Hazai Védelmi Önkénteseknek (VDP) nevező csoport tagjait tette felelőssé hétfőn. A CISC szerint a fegyveres civilekből álló VDP-t a kormány finanszírozza és képezi ki a felkelők elleni harcra. A CISC szerint a fulani férfiakat azért támadták meg, mert azzal gyanúsították őket, hogy terrortámadást követtek el a VDP ellen.

(MTI)

Címlapkép: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre