Bulgária hosszú távú gázszállítási megállapodást írt alá Törökországgal

Bulgária hosszú távú gázszállítási megállapodást írt alá kedden Törökországgal – jelentették be kedden hivatalosan.

Az újonnan megkötött, 13 évre szóló szerződés értelmében a Bulgargaz állami vállalat mostantól használhatja a török Botas LNG-termináljait, valamint ezekből a török vállalat gázhálózatán keresztül importálhat földgázt. Szófia így akarja kiváltani az eddig Oroszországtól vásárolt földgázt.

„Ezzel a megállapodással biztosítjuk azt a lehetőséget, hogy potenciálisan az összes globális termelőtől vásárolhassunk földgázt.”

– mondta Roszen Hrisztov, Bulgária ideiglenes energiaügyi minisztere. Hrisztov kijelentette, hogy Bulgária mintegy 1 milliárd köbméter kapacitást szeretne lekötni olyan török LNG-terminálokból, amelyek amerikai és európai LNG-szállítókkal állnak kapcsolatban.

Hozzátette: korábban már kötöttek le kapacitásokat Görögország egyetlen LNG-termináljából is.

Török kollégája, Fatih Dönmez kiemelte, hogy a megállapodás lehetővé teszi Bulgária számára évi akár 1,5 milliárd köbméter földgáz szállítását is, ezzel hozzájárul Délkelet-Európa energiaellátása biztonságának növeléséhez.

Bulgária korábbi moszkvai nagykövete, Iljan Vasziljev elmondta, hogy a megállapodás segíthet kiváltani a leterhelt görög terminált. Figyelmeztetett ugyanakkor arra: előfordulhat, hogy Bulgária végül orosz földgázt fog vásárolni Törökországon keresztül.

Hrisztov ezzel kapcsolatban elismerte, hogy nem képesek ellenőrizni a földgáz valódi forrását, de kijelentette, hogy igyekeznek olyan szerződéseket kötni, amelyeknek nem része orosz LNG.

(MTI)

Címlapkép: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre