Kocsis Máté: Ha Varju László megtartja sajtótájékoztatóját, büntetőeljárást kezdeményezünk ellene!

Rendkívüli közlemény címmel posztolt Facebook-oldalára Kocsis Máté. A fideszes képviselő szerint az elmúlt napokban olyan pánikkeltő üzeneteket és hamis híreket terjesztett a baloldal a közösségi médiában, amelyek szerint a lakossági megtakarításokat veszély fenyegeti, és emiatt az a legjobb szerintük, ha az emberek megszüntetik a bankbetéteiket.

Ezek az állítások egyrészt valótlanok és súlyosan sértik az ország, illetve a magyar állampolgárok érdekeit, másrészt az ilyen rémhírek terjesztése bűncselekmény, melyekkel kapcsolatban a rendőrség már nyomozást indított

– írja Kocsis Máté, aki szerint jól látható jelei vannak, hogy a következő időszakra a forint elleni támadást készítenek elő több irányból, melyhez a külföldi megrendelők kérésére a hazai dollárbaloldal is kézzel fogható segítséget nyújt. A képviselő így folytatja: ma 13 órára Varju László, a Demokratikus Koalíció képviselője sajtótájékoztatót hívott össze, melynek megadott témája a fent ismertetett valótlanságok terjesztése, illetve a forint elleni spekuláció előkészítése  volt. Varju László megtartotta a sajtótájékoztatót annak ellenére, hogy Kocsis Máté kiemelte, ha tovább terjeszti a veszélyes álhíreket, haladéktalanul büntetőeljárást kezdeményez ellene, továbbá az azt közlő médiafelületekkel szemben is.

A DK-s képviselő arra következtetett Matolcsy György hétfői szavaiból, hogy a kormány a magyar emberek megtakarításából kísérelheti meg feltölteni az államkasszát, mint korábban már tette, amikor „einstandolta az emberek magánnyugdíj-pénztári megtakarításait”.  Szerinte azonnal tisztáznia kell az Orbán-kormánynak, hogy nem nyúlnak hozzá az emberek bankban tartott pénzéhez, mert a bizonytalanság akár bankpánikot is okozhat. „Matolcsy saját szavai bizonyítják, hogy a veszély valódi” – folytatta a politikus, majd idézte a jegybank elnököt, aki szerint a családok megtakarításait fel lehetne használni.

A Magyar Nemzeti Bank közleményben fejtette ki, Varju László képviselő kijelentései miatt jogi lépéseket tesz és határozottan felszólítja a pártot, hogy az egyértelmű politikai haszonszerzés érdekében tett felelőtlen nyilatkozatot vonja vissza és a továbbiakban tartózkodjon a rémhírek terjesztésétől . A Magyar Nemzeti Bank kifejti, hogy a Demokratikus Koalíció mai sajtótájékoztatóján a párt képviselője Matolcsy György jegybankelnök Gazdasági Bizottság előtt tartott beszédének szavait szándékosan félreértelmezve Varju László olyan hamis állításokat fogalmazott meg, amelyek veszélyeztetik a pénzügyi stabilitásba vetett bizalmat. A Magyar Nemzeti Bank ezért a Varju László képviselő által elmondottak miatt jogi lépéseket tesz és határozottan felszólítja a pártot, hogy az egyértelmű politikai haszonszerzés érdekében tett felelőtlen nyilatkozatot vonja vissza és a továbbiakban tartózkodjon a rémhírek terjesztésétől.

Forrás: Kocsis Máté/Facebook

A címlapképen Varju László, a DK parlamenti képviselõje, a párt alelnöke az Országgyûlés plenáris ülésén 2019. október 21-én. MTI/Kovács Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre