Török Csaba székfoglalót tartott a Szent István Tudományos Akadémián

Megtartotta 56. közgyűlését a Szent István Tudományos Akadémia Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében. Az eseményen köszöntötték 70. születésnapja alkalmából Erdő Péter bíborost, prímást, a testület elnökét. A közgyűlésen tartotta meg akadémiai székfoglaló előadását Török Csaba teológus – tudósított róla a Magyar Kurír.

A közgyűlés megnyitója után Kocsis Imre másodelnök ismertette Török Csaba életútját, aki Tudomány-e a teológia? Megfontolások a hittudomány szerepéről a mai világban címmel tartotta meg székfoglaló előadását.

Mint elmondta, a Szentírás tanúsága szerint az ember képes az Istenre – homo capax Dei –, ami azt is jelenti, hogy a véges értelem képes a végtelenre: finitus capax infiniti. A keresztény hittudomány szerint Isten a manifestatio (kinyilvánulás) és a revelatio, azaz a kinyilatkoztatás révén is kommunikál az emberrel. Az I. Vatikáni Zsinat szerint már az előbbiből is következtethetünk Isten létére – a teremtett világ rendjéből, a fizikai törvények létéből, az emberi élettapasztalatból –, ám az utóbbi esetében maga Isten közöl olyasmit, amire egyedül a puszta ész használatával nem juthatunk.

A teológia elsődleges feladata, hogy a hit és a szeretet összefüggésében értelmezze Isten kinyilatkoztatott misztériumát.

A kinyilatkoztatás nem más, mint az Isten által munkált üdvösség megmutatkozása – emelte ki az előadó. – A középkor nagy szellemeinek szilárd meggyőződésük volt, hogy ez az isteni misztérium megérthető. Johannes Duns Scotus szerint a keresztény hit nem az általánossal, hanem a Jézus Krisztusban megmutatkozott konkrét egyedivel foglalkozik. Később a teológia eloldotta magát a többi tudománytól, ami az újkortól kezdve a teológia és más tudományok közötti töréshez vezetett.

A teológia tárgya Isten, alapja a kinyilatkoztatás, ez pedig tudománytalan

– állítják a pozitivisták, ám ez a felfogás beszűkíti a valóságról kialakult képzeteinket.

A jó teológia nem megtagadja, hanem megvédelmezi azt, amit valóságnak nevezünk. Rámutat a transzcendenciára és lehetőséget nyújt a teljes emberkép kialakítására – zárta székfoglaló előadását Török Csaba teológus.

(Forrás: Magyar Kurír)

A címlapképen Erdő Péter bíboros, prímás és Török Csaba teológus látható 2022. december 5-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében. Fotó: Merényi Zita/Magyar Kurír

Iratkozzon fel hírlevelünkre