Törvényalkotási dömpinggel zárul a parlament ülése

Törvényalkotási dömpinggel zárja háromnapos ülését szerdán az Országgyűlés. A 8 órakor kezdődő tanácskozás – amelyet az idei utolsónak terveznek – két javaslat kivételes eljárásban történő tárgyalásával kezdődik.

Képviselőként nyújtotta be a fideszes Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára azt az országgyűlési határozati javaslatot, amely január 22-ét hivatalosan is a magyar kultúra napjává nyilvánítaná. Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye befejezésének jövőre lesz a 200. évfordulója. Ugyancsak kivételes eljárásban tárgyalja, azaz a nap folyamán el is fogadhatja a parlament azt a fideszes képviselők által kezdeményezett politikai nyilatkozatot, amely a Magyarország érdekeivel ellentétes politikai nyomásgyakorlás elutasításáról szól. Az Országgyűlés ebben visszautasítaná a német Bundestag és a holland parlament indítványait, amelyek a Magyarországgal szemben indított kondicionalitási eljáráshoz kapcsolódóan kétségbe vonták a megállapodás komolyságát. A parlamentnek délután negyed öttől több mint három tucat döntést kell meghoznia.
Szavazás lesz az Európai Bizottság kérésére a képviselői vagyonnyilatkozati rendszer módosításáról, a felsőoktatási törvény módosításáról, amely alapján a jövőben a diploma megszerzésének nem lesz törvényi feltétele a nyelvvizsga. Dönthetnek az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról is, amelynek főbb elemei közé tartozik a praxiskörzetek állami meghatározása, az ügyeleti rendszerben az állami mentőszolgálat szerepének bővítése, a szakápolási rendszer átalakítása.

Határoznak a képviselők a 2021-es zárszámadásról is és 2026-ig szóló ötödik nemzeti környezetvédelmi programról is. A parlament megválaszthatja a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsága elnökét és tagjait, továbbá újraválaszthatja Bándi Gyulát az alapvető jogok biztosa jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettesévé.

(MTI)

A címlapképen Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára előterjesztőként felszólal A Magyar Kultúra Napjáról szóló határozati javaslat összevont vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. december 7-én. Forrás:  MTI/Kovács Attila

Iratkozzon fel hírlevelünkre