A romániai magyarság sérelmeiről volt szó a bukaresti parlamentben

A romániai magyarság sérelmeiről beszélt napirend előtti felszólalásában, Klaus Iohannis államfőnek üzenve, Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő szerdán a bukaresti képviselőházban – tudatta az MTI-hez eljuttatott közleményében a Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki szervezete.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltlistáján parlamenti képviselővé választott politikus azt sérelmezte, hogy a romániai stadionokban rendszeresen hallható a Kifelé a magyarokkal az országból! rigmus, és sem az illetékes hatóságok nem végzik a dolgukat, sem az államfő nem avatkozik közbe.

Miért nem hajlandó fellépni ezellen? Ha azt kiáltanák, kifelé a szászokkal az országból, mit tenne? Közbelépne? Énekelné még szívére tett kézzel Románia himnuszát? A szászokat Ceausescu eladta, de mondom én Önnek, velünk nem fog menni. Mi Erdélyben és a Székelyföldön otthon vagyunk, nem fogunk elmenni soha sehova, és nem is fogunk beolvadni. Nem vagyunk másodrendű állampolgárok, azt akarjuk, hogy Románia is tartsa tiszteletben az emberi jogokat

– mutatott rá a háromszéki képviselő az erdélyi szász nemzetiségű államfőhöz fordulva. Kulcsár-Terza József szerint a magyarok nem felejtik el Iohannisnak, hogy kigúnyolta őket a “Jó napot kívánok, PSD” – köszöntéssel, és hogy hazudott a közvéleménynek azt állítva, hogy a Szociáldemokrata Párt eladja Erdélyt a magyaroknak, miközben lényegében Székelyföld autonómiastatútumáról volt szó.

A területi autonómia nem mond ellent Románia alkotmányának. Szabadságban akarunk élni Románia határain belül. Amikor Ön azt mondja, úgynevezett Székelyföld, a székelyeket gúnyolja ki. De ne feledje, Ön ma államelnök, holnap nem. Székelyföld azonban volt, van és lesz. Autonómiát Székelyföldnek, szabadságot a székely népnek!

– zárta a politikai nyilatkozatoknak fenntartott órában elhangzott, napirend előtti felszólalását Kulcsár-Terza József.
Az MPP sajtóirodája szerint a felszólalás szövegét levélben is továbbították Klaus Iohannis államelnöknek.

(MTI)

A címlapképen Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő. Forrás: kronikaonline.ro

Iratkozzon fel hírlevelünkre