Rétvári Bence Jámbor Andrásnak: Ön azért ül itt a parlamentben, mert a világ egyik leggazdagabb embere kifizette az önök kampányát

A gazdaságpolitikáról, az oktatás helyzetéről és a kormány idei teljesítményéről is beszéltek a képviselők az Országgyűlés keddi ülésén, napirend előtt.

Jámbor András, a Párbeszéd képviselője kifejtette: a kormány korábban azt ígérte, hogy nem lesznek megszorítások, de „nem itt tartunk”. Ma Magyarországon több százezren vannak olyan helyzetben, hogy elveszíthetik a lakhatásukat, ha nem kapnak segítséget, sok háztartás bedőlhet a válságban – vélekedett. Hozzátette: ez nem az a helyzet, amelyet a kormánypártok ígértek a kampányban.

Úgy vélte, a kormány az elmúlt 12 évben arra alapozta a gazdaságpolitikáját, hogy alacsonyan tartja a fizetéseket és ezzel hozza be a multikat.

Kiemelte: olyan helyzetbe hozta az országot a kormány, amely fenntarthatatlan, mert nem lehetnek ekkorák a vagyoni különbségek, és nem lehet alacsony fizetésekre alapozni a gazdaságot. Más módon kellene növelni a versenyképességet – mondta.

Szerinte az lenne a megoldás, hogy „fizessenek a gazdagok”. Egy válságban tőlük kell kérni, nem pedig azoktól, akik nem tudják kifizetni a válság költségeit – jelentette ki.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára úgy válaszolt, hogy a képviselő azért ülhet itt a Házban, mert a világ egyik leggazdagabb embere támogatta a baloldal kampányát, ezért képmutatás, amit most mond.

Elmondta: a baloldal kormányzása idején a háztartások alsó 40 százalékának csökkent a jövedelme, a középrétegé minimálisan nőtt, a leggazdagabbaké pedig emelkedett. 2010 után viszont a legszegényebb háztartások jövedelme nőtt a legnagyobb mértékben – közölte.

Hangsúlyozta: baloldali kormány sosem merte radikálisan emelni a minimálbért, ellenben az Orbán-kormány megtette.

Amikor a baloldal van kormányon, annak mindig a nehéz helyzetben élők isszák meg a levét, míg a jelenlegi kormány segít a kiszolgáltatott helyzetben lévőknek – fogalmazott.

(Forrás: MTI)

A címlapképen Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 4-én. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Iratkozzon fel hírlevelünkre