Földi László: Európát bilincsbe fogták

A Keresztény Értelmiségek Szövetsége (KÉSZ) és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országjáró, Közérdekű kérdések keresztény szemmel című sorozata Sopron után Nyíregyházán, a Vasutas Művelődési Házban folytatódott november 29-én. Az orosz–ukrán háborúról Földi László titkosszolgálati szakértő, a Védett Társadalom Alapítvány kuratóriumi elnöke és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője beszélgetett.

Mindig felkészültnek kell lennünk, mert a gonosz bármikor támadhat

Simicskó István, a KDNP politikusa beszédében hangsúlyozta, hogy az Európai Unió rossz válaszokat adott a háborúra. Ennek hatását már minden európai ember érzi, mivel az energiaválság és az energiaár emelkedése mindenhova begyűrűzött. Emlékeztetett arra, hogy egy évvel ezelőtt senkinek nem jutott az eszébe, hogy az embereknek ilyen kihívásokkal kell majd megküzdeniük. XVI. Benedek pápát idézve kiemelte, hogy mindig felkészültnek kell lennünk, mert a gonosz bármikor támadhat.

Simicskó István Nyíregyházán (Fotó: Szennyes Krisztián, Vasarnap.hu)

Az Amerikai Egyesült Államoknak nem érdeke egy erős Európa

A Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz-ukrán háború egy roppant összetett problémára épül. Egyszerre testvérháború, és egyben ütközőtere az orosz-amerikai összecsapásnak is.

„Vannak olyan globális szereplők, akiknek érdekében állt ez a háború” – mondta Simicskó István.

Kiemelte, hogy a folyamatokat céllal alakítják olyanok, akik mindig kész tervvel érkeznek. Hozzátette, hogy az Amerikai Egyesült Államoknak nem érdeke egy erős Európa. Elmondta, hogy egy kifundált terv megvalósítása zajlik nem csak Ukrajnában, hanem az egész világon.

„Sajátos verseny alakult ki – pénzügyi, diplomáciai, politikai és katonai területen is folyik harc” – mondta Simicskó István.

Simicskó István Nyíregyházán (Fotó: Szennyes Krisztián, Vasarnap.hu)

A jelenlegi háború nem egy hagyományos háború

Földi László titkosszolgálati szakértő elmondta, a jelenlegi háború nem egy hagyományos háború, mivel nem ismer el frontvonalakat. Mindez – a titkosszolgálati szakértő szerint – csupán egy nagyon kiterjedt katonai konfliktus. Emlékeztetett arra, hogy az Amerikai Egyesült Államok gazdasága hadiiparra épült. Ebből az adottságból nem tudnak kilépni:

„Ez pedig tragédia önmagának és tragédia az egész világnak” – mondta Földi László.

Kiemelte, hogy a 21. század elején Európának lehetősége lett volna arra, hogy a legsikeresebb kontinens legyen, a minőségi fejlődés azonban most megtörik. Új vasfüggöny alakult ki, az orosz energiahordozók nélkül pedig az európai gazdaság nem lesz versenyképes. Földi László hangsúlyozta, hogy mindez nem most, hanem 2014-ben a Majdannal kezdődött, aminek fontos kiváltó oka volt, hogy az európai és az orosz gazdasági és politikai célok ne tudjanak egyesülni.

Földi László Nyíregyházán (Fotó: Szennyes Krisztián, Vasarnap.hu)

Ez az orosz támadás megelőzte a valódi harmadik világháborút

Földi László hozzátette, hogy ez az orosz támadás megelőzte a valódi harmadik világháborút, mivel Oroszország sosem fogadta volna el, hogy Ukrajna NATO-tagállam legyen és rakétákat telepítsenek határától pár méterre. Ugyanakkor elmondta azt is, hogy szerinte nem menthető fel az agresszor. Végül kiemelte, hogy Európa nem tud jó választ adni, mert Európát bilincsbe fogták. Orosz energia nélkül csak az amerikai palagáz van, amely drága és nem is elég az igények kielégítésére.

Latorcai Csaba: A keresztény embereknek küldetésük van, mert a kereszténység nem egy elvont életfilozófia

Címlapkép: Szennyes Krisztián, Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre