Latorcai Csaba: A keresztény embereknek küldetésük van, mert a kereszténység nem egy elvont életfilozófia

„Közéleti kérdések keresztény szemmel” címmel indult programsorozat.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) fórumsorozatot szervezett, melynek címe: „Közéleti kérdések keresztény szemmel”. A sorozat első epizódjának a soproni Szent Orsolya Gimnázium adott otthont, ahol Makláry Ákos görögkatolikus pap, a KÉSZ elnöke, Vejkey Imre országgyűlési képviselő, a KDNP frakcióvezető-helyettese és ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi szakértője beszélgetett a keresztény értékek 21. századi megéléséről és lehetőségeiről.

Közéleti kérdések keresztény szemmel

Latorcai Csaba a Közéleti kérdések keresztény szemmel című, újraindított programsorozat köszöntőjében kiemelte, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt örömmel fogadta a KÉSZ azon kezdeményezését, hogy a 25 évvel ezelőtti fórumot újrakezdjék.

Mint fogalmazott, a 21. század elején talán soha nem volt annyira fontos arról beszélgetni, hogy a különböző közéleti kérdések hogyan viszonyulnak a keresztény hithez és a keresztény hitet hogyan lehet megélni a közéletben.

Latorcai Csaba: Élhető társadalmat és kiegyensúlyozott gazdasági életet csak kereszténydemokrata elvekre lehet építeni

Latorcai Csaba hangsúlyozta, a keresztény embereknek küldetésük van, mert a kereszténység nem egy elvont életfilozófia, hanem konkrét parancsokat, életvezérlő elveket ad arra nézvést, hogyan lehet a nemzet közéletét és a világot alakítani.

„Hiszem és vallom, hogy a 21. században is csak egy megoldás van, ami élhető országot és élhető világot teremt és biztosít, ez pedig a kereszténység” – mondta Latorcai Csaba. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a 2010 óta hivatalban lévő Orbán-kormány az első pillanattól a keresztény elvekre építette politikáját.

A KÉSZ és a KDNP közös előadássorozata Sopronban kezdődött meg (Fotó: Szennyes Krisztián, Vasarnap.hu)

Latorcai Csaba szükségesnek nevezte, hogy az ország minden nagyobb településén fórumokat tartsanak, ahol az ország előtt álló kérdéseket vitatják majd meg. A politikus elmondta, a fórumsorozat november 29-én Nyíregyházán, majd december 14-én Tatán folytatódik. A további helyszínek és időpontok a KÉSZ és a KDNP honlapján és Facebook-oldalán is megtalálhatók lesznek, emellett a beszélgetések a Youtube-ra is felkerülnek.

Az európai egységet a baloldali pártok nem a kereszténységben, hanem az Európai Egyesült Államok víziójában látják

Ifj. Lomniczi Zoltán alkotmányjogász elmondta, hogy az európai egységet a baloldali pártok nem a kereszténységben, hanem az Európai Egyesült Államok víziójában látják. Ezzel ellentétben Magyarország és kormánya az erős nemzetek Európáját szeretné építeni, amelyhez fontos alapot és kapaszkodót nyújt a keresztény vallás és maga a kereszténydemokrácia.

ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi szakértője  (Fotó: Szennyes Krisztián, Vasarnap.hu)

„A fiatalság területén azonban nem áll jól a kereszténység” – emelte ki, majd felhívta a figyelmet arra, hogy még Lengyelországban, Olaszországban és Spanyolországban is nagy számban fordulnak el a vallástól a fiatalok.

Emlékeztetett arra, hogy megvannak a szeretetnek a felelősségi körei, amelyet mindig szem előtt kell tartani: a családunkért, a lakóközösségünkért és végül a teljes világunkért. Megdöbbentőnek tartotta, hogy az LMBTQ-közösségek csupán egyetlen dolog alapján szelektálnak, ami nem más, mint a szexualitás. Hozzátette, hogy így ez a csoport a magánügyét közügyre emelte.

A migránskérdés és a tavaly elfogadott gyermekvédelmi törvény kapcsán beszámolt arról, hogy sorskérdés, hogy felvállaljuk-e azt az értékrendet, amelyet magunkban hordozunk:

„Akkor is, ha ez néha kirekesztő, de ha nem rekesztünk ki másokat, akkor nem élünk túl mi, vagy nem él túl egy eszme. Az értéktelenséget ki kell szorítani az életünkből, hogy értékeknek adjunk helyet” – mondta az alkotmányjogász.

Az alkotmányjogász kijelentette, hogy az egyház leépítését és megsemmisítését szolgálják azok, akik a Demokratikus Koalíció szekerét tolják. Ugyanis szükséges, hogy az állam segítse a magyarországi egyházakat. Hangsúlyozta, hogy az egyház segít abban is, hogy büszkén és bátran tudjuk a keresztény értékrendet képviselni.

Közéleti kérdések keresztény szemmel címmel programsorozat indult. (Szennyes Krisztián, Vasarnap.hu)

Nagy bajban van Európa, mert keresztény értékeit elárulta

Vejkey Imre előadásában hangsúlyozta, hogy ma nagy bajban van Európa, mert keresztény értékeit elárulta. A magyar kormány nem kér a nyugat-európai liberális mainstreamből, ezért támadják nemzetközileg a magyar Alaptörvényt is, amelyben olyan evidenciák szerepelnek, mint hogy az élet a fogantatástól jön létre, hogy a házasság csak egy nő és egy férfi között jöhet létre, valamint az, hogy az apa férfi, az anya pedig nő.

Előadásában beszámolt arról, hogy az Európai Unió Kisebbségi Bizottsága igazából 2014-re „LMBTQ-bizottság” lett, amely elsősorban a szexuális-, és nem az őshonos kisebbségek problémáival foglalkozik.

Vejkey Imre emlékeztetett arra, hogy Nyugat-Európa anyagilag rendkívül gazdag, morálisan viszont szegény és gyenge.

„A gazdaságért képesek feladni a moralitást, hogy az élet könyvébe bekerülhessenek” – mondta a kereszténydemokrata politikus.

Vejkey Imre országgyűlési képviselő, a KDNP frakcióvezető-helyettese (Fotó: Szennyes Krisztián, Vasarnap.hu)

Hangsúlyozta, hogy idehaza még él az „Isten–haza-család” értékrend. A magyar kormány azért dolgozik, hogy a kereszténydemokrácia kiteljesedhessen és hogy a nyugat-európai liberális mainstream ne tudjon ezen felülkerekedni. Beszámolt arról is, hogy a koronavírus-járvány, valamint az orosz-ukrán háború nem segítette azokat az elképzeléseket, amiket a kormány előzetesen eltervezett, de ettől függetlenül

„minden erőfeszítést megteszünk azért, hogy a magyar embereknek jobb legyen.”

– zárta beszédét Vejkey Imre, a KDNP politikusa.

A fórumsorozat november 29-én Nyíregyházán, majd december 14-én Tatán folytatódik. A további helyszínek és időpontok a KÉSZ és a KDNP honlapján és Facebook-oldalán is megtalálhatók lesznek, emellett a beszélgetések a Youtube-ra is felkerülnek.

Címlapkép: Szennyes Krisztián, Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre