Rómában bemutatták az Erdő Péter 70. születésnapja alkalmából kiadott kánonjogi kötetet

A római Pápai Urbaniana Egyetem (Pontificia Università Urbaniana) II. János Pál termében mutatták be egyháztudósok, kánonjogászok, professzorok körében az Erdő Péter bíboros, prímás 70. születésnapja alkalmából nemrégiben kiadott „Sacrorum Canonum Scientia – Radici, tradizioni, prospettive” címet viselő, olasz nyelvű tanulmánykötetet.

A bemutatón az egyetem rektora, Leonardo Sileo köszöntötte Erdő Péter bíborost, majd Alessandro Recchia, a kánonjogi kar tanára ismertette és méltatta Erdő Péter kánonjogászi munkásságát, „Isten emberének” nevezve a magyar Főpásztort. Kiemelte a kötet negyvenkét tanulmányának fontosságát is, melyeket – fogalmazott – a történelem és az egyházjog területén elismert szerzők jegyeznek. Az eseményről hivatalos oldalán számolt be az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye.

Janusz Kowal, a Pápai Gergely Egyetem kánonjogi karának tanára Erdő Péter bíboros egyetemi tanári tevékenységének jelentőségét hangoztatta, illetve méltatta a jogtörténet és a jogteológia terén végzett tudományos munkásságát is.

Erdő Péter a Pápai Urbaniana Egyetemen (Forrás: Esztergom-Budapesti)

A könyv történelmi témájú kánonjogi tanulmányai mellett részletesen beszélt a bíborosi kollégiumról, a pápai egyetemekről szóló, illetve a Ferenc pápa által megreformált egyházi büntetőjoggal kapcsolatos munkákról is, utóbbit különlegesnek nevezve.

A méltatást követően Erdő Péter bíboros kifejezte köszönetét a tanulmánykötet szerzőinek is, akik közül többen jelen voltak a bemutatón. Beszédében kitért a kötet címében is szereplő jog és erkölcs mindennapi életben való alkalmazhatóságára.

Az esemény vendége volt Francesco Coccopalmerio olasz bíboros, a Törvényszövegek Pápai Tanácsának korábbi elnöke és Habsburg-Lotharingiai Eduárd Károly főherceg, Magyarország szentszéki nagykövete is.

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Fotók: Depaula Flavio Silvio, Lambert Attila

Iratkozzon fel hírlevelünkre