Tíz fiatal vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában

Tizenötödik alkalommal vehették át a hazai zeneművészet legkiemelkedőbb fiatal tehetségei a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategória elismeréseit november 22-én. Az MVM a szakmai elismerésen kívül kétmillió forinttal támogatja a tíz díjazott harminc év alatti zeneművészt.

Mint a közleményben kiemelik, az MVM Csoport számára kiemelkedő fontosságú a fiatal tehetségek támogatása, valamint a kulturális értékek ápolása és erősítése. A Junior Prima Díj másfél évtizede létrehozott magyar zeneművészet kategóriája, a művészek elismerése is ezt szolgálja. Ez idő alatt a díj a hazai zeneművészet egyik legfontosabb kitüntetésévé nőtte ki magát – hangsúlyozták a közleményben. Az elismerést minden évben 10 fiatal művész kapja meg, így a 15 év során összesen 150 kimagasló tehetséget ismertek el a díjjal, akik már több mint 1500 rangos díjat nyertek nemzetközi zenei versenyeken.  Sokan közülük mára a világ legjelentősebb hangversenytermeiben lépnek fel. A közleményben idézték Juhász Editet, az MVM Zrt. átalános és jogi vezérigazgató-helyettesét, aki kiemelte: a díj inspirál, egyben hatalmas támogatást nyújt a tehetségek zeneművészeti kibontakozásában.

A hazai zeneművészet egyik legnagyobb presztízsű elismerése a Junior Prima Díj, mely valóságos ugródeszka a fiatalok számára. A díj inspirál, egyben hatalmas támogatást nyújt a tehetségek zeneművészeti kibontakozásában. Az MVM Csoportnak mindig is kiemelten fontos volt azok támogatása, akik tudásukkal és tehetségükkel járulnak hozzá a magyar kultúra terjesztéséhez és népszerűsítéséhez. Ezért is állunk a Junior Prima Díj zeneművészeti kategóriája mögött már tizenöt éve 

– hangsúlyozta. A Junior Prima Díj zsűrijének tagjai minden évben magyar zeneművészeti szaktekintélyek. A grémium elnöke az idén is Vigh Andrea hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora volt. Mint a közlemény szerint rámutatott, önmagában a tehetség kevés a sikerhez, gyakorlás, erőfeszítés nélkül nem juthat a felszínre.

Rozsonits Ildikó és Tuznik Natália produkciója a 2022-es Junior Prima díjátadón

Önmagában a tehetség kevés a sikerhez, gyakorlás, erőfeszítés nélkül nem juthat a felszínre. Megfelelő hozzáállás, alázat, megbízhatóság, akarat – azaz kőkemény munka – nélkül nincs igazi siker. S ha mindez együtt is van, meg is valósul, a megfelelő anyagi és morális támogatás hiányát semmiféle zsenialitás nem képes ellensúlyozni. A siker megszületésében segíti és inspirálja fiataljainkat a Junior Prima Díj, amely ma az ifjú művészek körében a legnagyobb presztízst képviseli

– mondta Vigh Andrea. A zsűri tagja volt Bacsó Kristóf szaxofonművész, zeneszerző; Balázs János zongoraművész; Csonka András kulturális szakember, a Zeneakadémia programigazgatója; Jakobi László gordonkaművész, hangversenyrendező; Keller András hegedűművész, karmester; Marton Éva operaénekes; Szentpáli Roland tubaművész, zeneszerző; valamint Takács-Nagy Gábor karmester, hegedűművész. A közlemény szerint a kuratórium tagjaként a döntésben még részt vehetett a nemrég elhunyt Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, zeneszerző is. A Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának 2022-es díjazottjai:

·       Eszenyi Zsombor klarinétművész

·       Fröschl Éva Lilla kürtművész

·       Hartmann Domonkos Péter csellóművész

·       Hontvári Gábor karmester

·       Horváth Balázs jazz-zongoraművész

·       Oláh Patrik zeneszerző

·       Pellet Sebestyén zongoraművész

·       Rozsonits Ildikó zongoraművész

·       Tabajdi Ádám orgonaművész

·       Tuznik Natália operaénekes

Forrás: az MVM sajtóközleménye

A címlapkép forrása: MVM

Iratkozzon fel hírlevelünkre