„A templom romokban hever, de az egyház él”

Miután Mikolajiv megye egy részét visszafoglalták az ukránok, sokan visszatértek otthonukba. Az egyházi személyek is hazatértek, köztük egy bencés apáca, aki sírva fakadt, amikor meglátta a katolikus templom romjait. Bár az épület összedőlt, a nővér bizakodó: az egyház életben van.

Faustina Kovalszka bencés nővér a plébánossal, Olekszandr Repin atyával és rendtársaival együtt tért vissza a kiszelivkai Szűz Mária szeplőtelen fogantatása templomba, ahol a háború előtt szolgáltak.

„Ahogy a város többi lakója, mi sem várhattunk tétlenül” – mondta az apáca a Catholic News Agency-nek, aki azonnal visszatért Kiszelivka városába, amint lehetett. Azonban amikor megérkezett, nem akart hinni a szemének.

„Amikor megérkeztünk, egy romhalmazt találtunk. Reménykedtünk benne, hogy valami esetleg megmaradt, és találunk olyan tárgyakat, amiket még használni tudunk, de minden odaveszett” – mondta csalódottan, majd hozzátette: „Sírva fakadtam. Nehéz volt elképzelni, hogy nem is olyan rég egy templom állt ott, ahol minden vasárnap szentmisére gyűltek össze a hívek” – beszélt érzéseiről a CNA-nak.

A templom épülete körül rakéták vannak a földbe fúródva és rengeteg lőszermaradvány. Azonnal eszembe jutott, hogy az ördög nem szereti azt, ami szent. Arra gondoltam, hogy az ördög tette ezt, és azt vette célba, ami szent.

A veszteség ellenére Kovalszka nem felejtette el, miről is szól valójában az egyház.

„Elkezdtem imádkozni Istenhez és béke szállt meg. Isten valódi háza, az egyház megmaradt. Nem volt bennem gyűlölet, vagy harag, csak gyász és a megnyugvás, hogy az egyház, amelyet az emberek alkotnak még él”.

Az apáca elmondta, hogy jelenleg a hívek a 34 kilométerre található Nyikolajevbe járnak templomba. Hozzátette, reméli, hogy a templomot is újra tudják építeni, ha az emberek visszatérnek a romokban lévő városba.

„A tragikus helyzet magában hordozza a feltámadás reményét is“ – mondta végül bizakodva.

Forrás: Catholic News Agency

A címlapképen a kiszelivkai Szűz Mária szeplőtelen fogantatása templom. Forrás: Catholic News Agency

Iratkozzon fel hírlevelünkre