Portugália hívő keresztény edzője: Katarban vendég vagyok és úgy is viselkedek

„Természetesen nem fogok Istent dicsőítve végigsétálni az utcán. Tisztelnünk kell a helyieket és nem tehetünk semmi olyat, amivel megsérthetjük a kultúrájukat. Ugyanígy reméljük, hogyha ők eljönnek hozzánk, szintén tiszteletben tartják a mi kultúránkat” – nyilatkozta Fernando Santos, a portugál labdarúgó válogatott mélyen hívő katolikus edzője.

Portugália csütörtökön játssza első katari világbajnoki mérkőzését Ghána ellen. A sportesemény alkalmából a The Pillar katolikus híroldal a csapat edzőjével, Fernando Santossal beszélgetett keresztény hitéről és a közelgő világbajnokságról.

2016-ban Istennek is megköszönte a portugál válogatott győzelmét

Sok sportoló tesz tanúságot hitéről, és nem egyszer előfordul, hogy egy-egy világversenyen Istennek ajánlják győzelmüket, vagy éppen hálát adnak neki. Fernando Santos is így tett 2016-ban, amikor a portugál válogatottal – története során először – Európa-bajnokságot tudott nyerni a csapat vezetőedzőjeként. A győzelem utáni sajtókonferencián a következő levelet olvasta fel:

„Végül, de nem utolsó sorban szeretnék köszönetet mondani a legjobb barátomnak (Jézusnak) és az ő édesanyjának. Ezt a győzelmet Neki szeretném felajánlani és meg szeretném köszönni, hogy kiválasztott engem. Megadta nekem a tudás, a kitartás és az alázat kegyelmét, hogy vezessem ezt a csapatot. Köszönöm, hogy vezetett és megvilágosított engem. Remélem és kívánom, hogy mindez az Ő dicsőségére váljon”.

A The Pillar híroldal megkérdezte, kapott-e bármilyen pozitív, vagy negatív visszajelzést a vallásos megnyilvánulás után. Santos elmondta, negatív visszajelzést nem kapott, de megerősítést igen, olyanoktól, akik ugyanúgy gondolkodnak, mint ő.

Santos szerint tiszteletben kell tartani mások hitét, de ezért nem adhatjuk fel a sajátunkat

A lap újságírója arra is kíváncsi volt, hogy egy mérkőzésen lehet-e a győzelemért imádkozni. Az edző erre azt felelte, hogy természetesen ez nem így működik, Istentől nem lehet elvárni, hogy egy meccsen valamelyik oldalra álljon. Főleg, ha tegyük fel, mindkét fél imádkozik a győzelemért.

„Az ima beszélgetés Istennel. Én is ezt szoktam csinálni. Amikor otthon vagyok, a kocsiban ülök, bármikor. Ez egy intim dolog. De vannak imádságok is, amiket gyakran mondok, a Miatyánkot, vagy az Üdvözlégyet. De legtöbbször csak beszélgetek Istennel és átadom magam Neki.”

Hozzátette, természetesen kérhetünk is Istentől, és megadja nekünk.

„Én legtöbbször azt kérem Tőle, hogy töltsön el engem a Szent Lélekkel és adja meg nekem a bölcsesség, az erő, az eltökéltség és a kitartás kegyelmét. Minden nap támogatást kérek Tőle”.

A portugál szövetségi kapitánytól azt is megkérdezték, volt-e már olyan, hogy nem merte felvállalni a hitét egy adott közösségben. Erre egy konkrét példával válaszolt.

„Sok évvel ezelőtt meghívtam pár barátomat a vidéki házunkba és vasárnap nem mentem el a misére. A feleségem megkérdezte, miért nem, és azt mondtam, nem akartam magukra hagyni a vendégeimet. De akkor rájöttem, hogy ez butaság volt. A következő ilyen alkalommal már elmentem a templomba, és aki akart, jött velem, aki nem, az otthon megvárt minket.

Tiszteletben kell tartanunk a többiek szokásait, de nem szabad félretenni emiatt a hitünket”.

Ezzel kapcsolatban azt is elmondta, hogy az öltözőben nem beszél hitéről a focistáknak, mivel sokan vannak, akik nem hívők, vagy valamely más vallás elkötelezettjei. Ha valaki a csapatból viszont hitbéli kérdéssel fordul hozzá, azzal szívesen elbeszélget.

„A nagy világversenyek alatt is minden vasárnap megyek templomba, ezt tudják a játékosok. Mindenki tudja, hogy katolikus vagyok, ebből nem csinálok titkot. Nem is lenne helyes, ha eltitkolnám ezt előlük, és nem is fogom soha”.
Keresztényként Katarban

Idén először muzulmán többségű országban kerül megrendezésre a világbajnokság. Santos elmondta, hogy sem a FIFA-tól, sem a portugál labdarúgó szövetségtől nem kapott arra vonatkozó utasítást, hogy milyen vallási jelképeket viselhet, vagy mutathatja-e kifelé a vallásosságát. Elmondta, ha történt is volna ilyen felszólítás, akkor sem panaszkodna.

„Természetesen nem fogok Istent dicsőítve végigsétálni az utcán. Tisztelnünk kell a helyieket és nem tehetünk semmi olyat, amivel megsérthetjük a kultúrájukat. Ugyanígy reméljük, hogyha ők jönnek hozzánk, szintén tiszteletben tartják a miénket.”

A címlapképen Fernando Santos portugál szövetségi kapitány látható egyik játékosával, Cristiano Ronaldóval a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntőjében játszott Lengyelország – Portugália mérkőzés hosszabbítása előtti szünetben a marseille-i Velodrome Stadionban 2016. június 30-án. Forrás: MTI/EPA/Oliver Weiken

Iratkozzon fel hírlevelünkre