Századvég: A magyarok elutasítják az amerikai beavatkozást

Nagy port kavart az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövetsége, azzal, hogy egy videót tett közzé, amelyben a kormánypárti politikusokat és különböző közéleti véleményformálókat kritizált. Emellett azzal is, hogy David Pressman amerikai nagykövet bizalmas megbeszélést folytatott két magyar bíróval, akik az Országos Bírói Tanács tagjai. A Századvég novemberi közvélemény-kutatása felmérte, hogy a magyarok hogyan vélekednek az Egyesült Államok nagykövetségének szerepvállalásáról Magyarország belügyeiben.

Mindenekelőtt a Századvég hangsúlyozza, hogy a diplomáciai jog legfőbb forrása a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961. évi bécsi egyezmény, melyet hazánk és az Egyesült Államok egyaránt ratifikált. Ez az egyezmény leszögezi, hogy megalkotásának célja az országok közötti baráti kapcsolatok fejlesztéséhez történő hozzájárulás, méghozzá a részes államok alkotmányos és társadalmi berendezésének különbözőségére való tekintet nélkül.

Az 1961. évi bécsi egyezmény a diplomaták kötelezettségeiről is rendelkezik. A jogszabály félreérthetetlenül kimondja, hogy a diplomáciai képviselet tagjainak (így a nagyköveteknek is) tartózkodniuk kell a fogadó állam belügyeibe való beavatkozástól, valamint – tetszőlegesen választott szervek és tisztségviselők helyett – a fogadó állam külügyminisztériumával kell intézniük minden hivatalos ügyet, amellyel a küldő állam a képviseletet megbízta

– emlékeztet a Századvég, amely alapján kijelenthető: a diplomáciai tevékenység folytatásának, a diplomáciai kapcsolatok vitelének évtizedek óta alkalmazott, világos szabályrendszere van, melynek követésére az egyezményben részes államok kötelezettséget vállaltak.

Forrás: Századvég

A kutatásból kiderült, hogy a magyarok több, mint háromnegyede, 76 százalék gondolja úgy, hogy az Egyesült Államoknak a partneri, diplomáciai szabályokat tiszteletben tartó viszonyt kellene fenntartania Magyarországgal, és tartózkodnia kellene az ország belügyeibe történő beavatkozástól. Azoknak az aránya, akik indokoltnak tartják az USA aktív szerepvállalását a magyar belpolitikában, továbbá azt, hogy az Egyesült Államok – amennyiben szükségesnek ítéli – vonja kritika alá a magyar kormányt, 18 százalékra tehető. Ehhez hasonlóan a válaszadók közel kétharmada, 65 százaléka nem ért egyet azzal, hogy az USA nagykövetsége közvetlenül véleményt nyilvánítson magyar belpolitikai kérdésekben, míg 31 százalékuk helyeselné ezt.

A felmérést részletesebben a Századvég oldalán olvashatják.

Forrás: Századvég

A címlapkép forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre