Újra szól a harang a moszuli katolikus templomban

Nyolc év után először szólalt meg a moszuli Szent Pál káld katolikus székesegyház harangja, amelyet az Iszlám Állam megszállása alatt évekig egy muszlim család rejtegetett.

A Ninive-síkság minden pontjáról érkeztek keresztények, hogy részt vegyenek a november 13-i harangavatón és az azt követő ünnepi szentmisén.

Najeeb Michaeel, Moszul káld érseke körmenetet vezetett a Szűz Mária barlanghoz, majd ünnepélyesen megszólaltatták a templom harangját.

„A harang hangja hívó szó, amely egyesíti azok szívét, akik elítélik az erőszakot és a háborút” – nyilatkozta az érsek a Catholic News Agency-nek.

„Reméljük, hogy mindenki, aki egykor itt lakott, visszatér otthonába és újra megízlelheti, milyen biztonságban és stabilitásban élni saját városukban” – tette hozzá.

A székesegyházat 2019-ben nyitották ki újra, miután 2014 és 2017 között súlyosan megrongálódott az Iszlám Állam megszállása alatt.  

Tavalyi történelmi látogatása során Ferenc pápa a helyi egyházi közösség újjáépüléséért imádkozott Moszulban. Ő volt az első pápa, aki káldi rítusú szentmisét mutatott be a Közel-Keleten.

A káld katolikus egyház egy Irakban alapított keleti katolikus közösség. Az Iszlám Állam megszállása előtt ők tették ki az iraki keresztény népesség kétharmadát.

A címlapkép forrása: Catholic News Agency/France Yousif

Iratkozzon fel hírlevelünkre