Varga László püspök: „Eucharist – A név kötelez!”

Szentmisével és ünnepi koncerttel adtak hálát az Eucharist együttes alapítói 25 éves keresztény könnyűzenei szolgálatukért november 13-án, vasárnap este a Mátyás-templomban. A szentmisét Varga László püspök betegsége miatt a jubiláló testvérpár idősebbik bátyja, Gável Henrik mutatta be. Közreműködött a Vác Civitas Szimfonikus zenekar, a 4 Akkord Show kórus, valamint a Dramatizált Biblia társulata. Az eseményről a Magyar Kurír számolt be.

Megtelt a Mátyás-templom a vasárnap esti szentmisére. Kisgyermekes családok, fiatal felnőttek, és az idősebb korosztály tagjai mind ugyanazért jöttek fel a Budai Várba: hálát adni. De hiszen minden szentmisében hálát adunk, mitől volt ez most mégis más? – kérdezhetnénk. Attól az Istennek adott szolgálattól, mellyel Gável András és Gável Gellért, az Eucharist együttes alapítói az elmúlt 25 évben zenéjükkel evangelizáltak. Az ünneplésre különleges produkcióval készültek: a Vác Civitas Szimfonikus zenekar Sándor Bence karnagy vezetésével, Réti Katalin és a 4 Akkord Show kórus, valamint a Bánhegyi Tünde által vezetett vonósnégyessel kiegészült Eucharist együttes közösen látták el a zenei szolgálatot a szentmisén; Hegyi Barnabás, a Mátyás-templom karnagya készített szimfonikus hangszerelést a valószínűleg már sokak által jól ismert dalokhoz. 

Az ünnepi hálaadó szentmisét a tervek szerint Varga László kaposvári megyéspüspök mutatta volna be, aki covidos megbetegedése miatt levélben köszöntötte a Gável Testvéreket, többek között ezt írva:   

„Hálát adok nektek a negyedszázadnyi evangelizációért, amelyet szövegeitekkel és a zenétekkel megvalósítottatok és számtalan ember szívébe oltottátok az örömhírt! Bátran folytassátok!

Eucharist – A név kötelez! Azzá kell válnotok, akit dalaitokkal dicsőítetek, szavaitokkal imádtok és életetekkel követtek. Milyen Krisztus az Eucharistiában? Kicsiny, szegény, sebezhető és szent. Bízzátok rá magatokat és tieiteket még jobban, mint eddig! Kövessétek a szegény Jézust, mert tiétek Isten országa, a minden!

Az erőszak és verseny világában legyetek sebezhetők, ne győzni akarjatok, hanem szeretni, mindenáron!

A hírnév ellenére is maradjatok alázatosak és Ő, a Szent titeket is szentté tesz! Ezekkel a gondolatokkal adom rátok püspöki áldásomat, az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében! Ámen.”

A szentmisét a püspök atya távollétében András és Gellért legidősebb bátyja, Gável Henrik albertfalvi plébános mutatta be, majd így köszöntötte a jubiláló testvérpárt: „Ez a 25 év és a névváltoztatások sora (Gável Testvérek, Gável Brothers, Testvérek Együttes, Eucharist) is jól mutatja, hogy nem csak dalokról, énekekről szólt ez az időszak, hanem elsődlegesen arról: megengedtétek, hogy az Úr átformáljon és átalakítson benneteket.

Ahogy Szent Ágoston mondja: az életetekkel énekeljetek, ne csak a szátokkal.

Milyen szép ez a változás az együttes nevében is, ahonnan végül eltűntetek, és maradt az Úr. A zenei szolgálattal is meg kell tanulni megmutatni az Urat, így tesztek tanúságot dalaitokkal és életetekkel Jézusról, aki a világ világossága. Ez a szolgálat persze nem mindig könnyű, néha teher és komoly munka. De a célunk végül az, hogy elnyerjük az üdvösséget. Pál apostol egy koszorúról beszél (1Kor 9,25), amit a versenyzők elnyernek. Célotok a hervadhatatlan koszorú elnyerése, nem pedig az, hogy a koncertjeiteket siker koronázza” – hangsúlyozta Henrik atya. András és Gellért a köszöntés végén ajándékul virágkoszorút kapott.

Gável András és Gável Gellért (Fotó: Penyigei László/dicsoitosziget.hu)

A testvérpár azon túl, hogy eljött hálát adni Istennek az elmúlt negyedszázadért, sokaknak hálás a közös ünnepért. Szüleik, feleségeik, és testvéreik támogató szeretete végigkíséri szolgálatukat.

A szentmisét követően koncerttel folytatódott az este, ahol a dalok között a Dramatizált Biblia társulatának színészei, Zakariás Éva, Zámbori Soma és Kautzky Armand tolmácsolásában hallhattunk bibliai részleteket.

Az Eucharist együttes jubileumi hálaadó koncertjén részt vevőknek nem mindennapi zenei élményben lehetett része a Mátyás-templomban. A padsorokban ülve éneklők és a szentélyben zenélők egy közös hanggá váltak, amely e zenei formációval együtt zengte: Istené a dicsőség!

Forrás: Magyar Kurír

Címlapkép: Penyigei László/dicsoitosziget.hu

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre