Vasárnap reggel megkezdődött a szlovéniai elnökválasztás második fordulója

Anze Logar, az ellenzéki jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) támogatásával induló független jelölt, volt külügyminiszter és a szintén függetlenként induló baloldali Natasa Pirc Musar ügyvéd mérkőzik meg egymással vasárnap a szlovén elnökválasztás második fordulójában. A közvélemény-kutatások szerint szoros eredmény várható.

Az első fordulóban egyik jelöltnek sem sikerült megszereznie az abszolút többséget, így az első két helyezett, Logar és Pirc Musar részvételével második fordulót kell tartani.

A három héttel ezelőtt tartott szavazáson Logar a voksok 33,95 százalékát, Pirc Musar pedig 26,88 százalékát gyűjtötte be.

A legfrissebb felmérések most Pirc Musar győzelmét vetítik elő, eszerint a baloldali jelölt a voksok 51,7 százalékára, míg ellenfele 44,6 százalékára számíthat.

Elemzők szerint ugyanakkor az alacsony részvételi arány Logárnak kedvezhet.

Szlovéniában az államfő főként reprezentatív, de politikailag fontos szerepet tölt be, ő a hadsereg főparancsnoka, és magas rangú tisztségviselőket is kinevez, többek között a nemzeti bank elnökét. A kinevezéseket a parlamentnek is jóvá kell hagynia. Az elnök megbízatása öt évre szól, és legfeljebb egy alkalommal választható újra.

(MTI)

 A képen Natasa Pirc Musar függetlenként induló baloldali jelölt (b) és Anze Logar, az ellenzéki jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) támogatásával induló szintén független jelölt televíziós vitája Ljubljanában 2022. november 11-én, két nappal a szlovén elnökválasztás második fordulója előtt. Forrás: MTI/AP/Darko Bandic

Iratkozzon fel hírlevelünkre