Scholz és Hszi Csin-ping az atomfegyverek ellen van

Pénteken Kínában tett hivatalos államfői látogatást Olaf Scholz (SPD) német kancellár – tájékoztatott a Berlini Gyors.

Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel folytatott tárgyalása során Scholz arra kérte a kínai kormányt, hogy használja befolyását Oroszországgal szemben az ukrajnai háború befejezése érdekében. A pekingi és a berlini kormány egyetért abban, hogy az atomfegyverekkel való orosz fenyegetőzés elfogadhatatlan lépés – jelentette ki a kancellár a találkozót követően.

Scholz megbeszélésének másik fontos pontja a piacokhoz való egyenlőtlen hozzáférés kérdésének rendezése volt, hiszen míg a kínai termékek szabadon áramolhatnak a német piacra, addig a német vállalatok előtt továbbra is részben zárva maradnak a kínai piacok.

Németországnak és Kínának közös érdeke, hogy „ne veszítsék el a globalizáció és az általa lehetővé tett gazdasági növekedés előnyeit” – nyilatkozta a kancellár.

Koronavírus (Forrás: Pixabay.com)

Kisebb német sikerként könyvelhető el, hogy a kínai kormány elviekben beleegyezett a Kínában élő külföldiek BioNTech koronavírus vakcinával történő oltakozásába. Így a német cég készítménye lehet az első nem kínai vakcina, amely elérhetővé válik az ott élő külföldiek számára – eddig ugyanis csak diplomaták élhettek ezzel a lehetőséggel.

A kancellár előzetes bejelentésének megfelelően – mely szerint pekingi látogatása során „nem zárja ki a vitás kérdések” szóba hozatalát – Scholz a megbeszélés során a Tajvannal szemben folytatott mérsékelt politikához való visszatérést, valamint az ujgur kisebbség helyzetére reagálva az emberi jogok univerzális tiszteletben tartását kérte a kínai kormánytól.

A kormányfői találkozót megelőzően Scholz kancellár zárt ajtók mögött folytatott megbeszéléseket  Hszi Csin-ping kínai elnökkel és pártfőtitkárral. Hivatalos kínai sajtókommüniké szerint az elnök egyöntetűen támogatta az atomfegyverek esetleges bevetésének meggátlására irányuló német álláspontot.  

Forrás: A Magyar Német Intézet, Berlini Gyors

Háromszor több német fegyver kerülhet Ukrajnába

Németország államosít és kölcsönöket vesz fel

Túlzott mértékben növekszik a német gázfogyasztás

A címlapkép forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre