Túlzott mértékben növekszik a német gázfogyasztás

Az elmúlt hetekben a német háztartások és kisüzemi fogyasztók az energiaválság ellenére a korábbi évek hasonló időszakban mért átlagfogyasztásához viszonyítva több gázt használtak fel – tájékoztat a Berlini gyors legutóbbi számában.

„A helyzet nagyon súlyossá válhat, ha nem csökkentjük jelentősen a gázfogyasztásunkat” – figyelmeztetett a tendenciával kapcsolatban Klaus Müller, a Szövetségi Hálózati Ügynökség vezetője. A németországi gázfogyasztás mintegy 40 százalékáért a magánháztartások és a kisüzemi fogyasztók felelősek, míg a fennmaradó 60 százalékot a nagy ipari fogyasztók teszik ki.

A felügyelő hatóság adatai szerint a 39. naptári héten a háztartások és a kisebb kereskedelmi fogyasztók gázfogyasztása 618 gigawattóra volt,

ami csaknem tíz százalékkal magasabb, mint a 2018 és 2021 közötti évek hasonló időszakának 564 gigawattórás átlagos fogyasztási szintje.

Egyúttal az ipari fogyasztók felhasználása 1370 gigawattórával ugyanazon a héten már csak körülbelül két százalékkal maradt el a korábbi évek szintjétől, azonban ez is növekvő tendenciát mutat.

Németország aligha fogja tudni elkerülni a téli gázveszélyhelyzetet, ha a magán-, kereskedelmi és ipari szektorokban nem sikerül legalább 20 százalékos megtakarítást elérni – hangsúlyozta Müller.

 

Forrás: Magyar-Német Intézet, Berlini Gyors

Demkó: Oroszország energetikai háború mellett kötelezte el magát

Szabotázsakció miatt szünetelt a vonatközlekedés egy része Németországban

Németország államosít és kölcsönöket vesz fel

Kiemelt képünk forrása Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre