Sünriadóra készül az ország – VIDEÓ

Óvatosan bolygassuk a lombhalmokat, rőzserakásokat – a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az őszi lombhullás kapcsán a téli álomra húzódó sünök védelmére hívja fel a figyelmet.

A kertek, parkok rendezése során összegereblyézett, ideiglenes levél- és rőzsehalmok ideális búvóhelyet jelentenek a telelésre készülő sünök számára. Fontos, hogy ezeknek a növényi halmoknak az elszállítása az esetleg alájuk költöző sünökre gondolva történjen meg. 

Lehetőleg ne vasvillával kezdjünk neki a kerti munkának, hanem szerszámnyéllel, hosszabb erős bottal, az alapi részen még óvatosabban, akár kézzel forgassuk át a halmot, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta valamilyen állat.

Az is segít, ha a halmot átlátható rétegenként, fentről lefelé haladva bontjuk el.

A zaj hatására összegömbölyödő sün tüskéire szúródó levéltörmelék szinte láthatatlanná teszi az állatot, ezért a halom alapi részéhez jutva nagyon figyeljünk a gömbölyded formákra. Az összegömbölyödve megemelt állat gyakran szó szerint kigurul a gallyak és levelek közül.

Soha se gyújtsuk fel helyben az ilyen rakásokat, mert a lángok elől a sünök nem tudnak elmenekülni.

Ha a lombhalom megbontásakor telelő sünt találunk, akkor lehetőség szerint tegyünk vissza rá kellő vastagságú rétegben leveleket és ágakat, vagy a közelben, bokrok takarásában készítsünk egy ilyen növényi halmot és ez alá tegyük vissza a sünt.

Forrás és további információk az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME)

 

Most kell a zöld átállást megcsinálni Európában

Európa így próbálja az energiaár-válság tüneteit kezelni

Magyarország területeket veszíthet el a következő évtizedekben

A címlapkép forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre