Potápi: történelmi sikert ért el a Szövetség a szlovákiai választásokon

Történelmi sikert ért el a Szövetség nevű magyar párt szombaton a szlovákiai helyhatósági és megyei választásokon – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Potápi Árpád János a szavazás eredményét értékelő sajtótájékoztatón – arra utalva, hogy magyar pártok egy évvel ezelőtt egyesültek – kijelentette: az előzetes munka meghozta a gyümölcsét. A Szövetség a dél-szlovákiai régió kiemelkedő pártja lett és az országos politikában is nagyon erőteljesen számolni kell velük. A mostani eredmények megteremtik annak lehetőségét, hogy nagyon erős parlamenti képviselete legyen majd a szlovákiai magyarságnak – fűzte hozzá. Az egyesülés szükségességét azzal indokolta, hogy bár a magyarság számaránya Szlovákiában 8,5 százalék, a legutóbbi választáson nem jutott be sem részben, sem teljes egészében magyar etnikai párt a szlovák törvényhozásba. Potápi Árpád János ismertette: a Szövetség jelentősen növelte a megyei képviselői helyek számát, 54 képviselője lesz öt déli megyében, ami 12-vel több a korábbinál. A kormánypárti politikus jó eredménynek nevezte, hogy 6010 választókörzetben a 4,461 millió választásra jogosult közül 1,951 millió ember vett részt a vasárnapi szavazáson.

Sokkal jobb, mint az öt évvel ezelőtti

– jelezte, majd példaként említette, hogy Berényi József Nagyszombat megyében a második helyen végzett, megduplázva a korábbi voksoláson elért eredményét. Kifejezetten jó személyes eredmény ért el Csenger Tibor Nyitra megyében, ahol harmadik helyezést ért el – tette hozzá. Az államtitkár kitért arra is, hogy a Szövetség 263 polgármesteri pozíciót nyert el, ebből önállóan 222 településem győzött, további 41 helyen pedig koalícióban irányítják majd a településeket, ami óriási eredménynek számít. Forró Krisztián, a felvidéki Szövetség elnöke arról beszélt, hogy az eredmény minden várakozást és előzetes felmérést felülmúlt.

A szlovák média és politikusok nem nagyon tudnak mit kezdeni ezzel az eredménnyel, se kiköpni, se lenyelni nem tudják

– fogalmazott, majd kiemelte, hogy az eredmények megmutatták a párt és a magyar közösség erejét. Jelenleg a Szövetség rendelkezik a legtöbb olyan megyei képviselővel Szlovákiában, akit egy párt színeiben választottak meg – emelte ki. Forró Krisztián azt mondta: a bástyáinkat nemcsak megtartottuk, hanem meg is erősítettük, majd jelezte, hogy a magyarság számarányánál jóval többen szavaztak Nagyszombat és Nyitra megyében a Szövetség megyei elnökjelöltjére. Az szlovák törvényhozásban az egységes magyar képviselet fontosságát a többi között azzal indokolta, hogy a magyarlakta déli régiókban elmaradtak a közúti- és vasútfejlesztések, ami – jelentette ki – elfogadhatatlan. Hozzátette: Dél- és Kelet-Szlovákiát a központi kormány mostohagyerekként kezelte. Forró Krisztián arra a moderátori felvetésre, hogy várható-e előrehozott választás Szlovákiában, úgy reagált: egyre kevésbé tart valószínűnek egy 2024 előtt megtartott választást, ha sikerül elfogadni a 2023-as költségvetési tervet.  Ugyanakkor az előrehozott választás mellett érvelt, mondván az ország egyre inkább lefelé fog menni a lejtőn, ami a szélsőséges pártoknak fog kedvezni.

Minél inkább húzzuk ezt az agóniát, annál rosszabb helyzetbe kerülhet a politikai élet is

– fogalmazott.

(MTI)

A címlapképen  Forró Krisztián, a felvidéki Szövetség elnöke (b) és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára (j) kezet fog a szlovákiai helyhatósági és megyei választások eredményét értékelõ sajtótájékoztató elõtt Budapesten a Nemzetpolitikai Államtitkárságon. Forrás:  MTI/Kovács Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre