Ezért félnek a franciák

franciák

Mint korábban beszámoltunk róla, egy friss franciaországi közvéleménykutatásban a résztvevők 58 százaléka azt mondta, nem bízik abban, hogy a kormány garantálni tudja a biztonságot a 2024-es olimpiai és paralimpiai játékokon.

Az emberek leginkább az utcai lopások miatt aggódnak, illetve azért, mert a rendőrség nem tudja meghozni a megfelelő intézkedéseket. Emellett Franciaországban egyre több gondot okoz a terrorizmus, a vallási indíttatású bűncselekmények, valamint a muzulmán bevándorlók integrációs nehézségei.

Csak az elmúlt pár héten több olyan esemény is történt, amelyek azt mutatják: Franciaországban súlyos veszélyt jelent a lakosság biztonságára nézve a tömeges bevándorlás.

Tíz, Szíriából hazatelepített nő ellen indítottak vizsgálatot terrorizmus veszélye miatt

Október 23-án tíz nőt telepítettek vissza Szíriából Franciaországba, akiket jelenleg terrorizmus miatt vizsgálnak. A nők körözés alatt álltak, és amint Franciaország terültére léptek, őrizetbe vették őket. Egyikük ellen emberiesség ellen elkövetett bűncselekmény, valamint népirtás miatt is indítottak eljárást.

A nőkkel együtt negyven gyereket is hazatelepítettek. Ők a 2019-ig az Iszlám Állam fennhatósága alatt álló Szíria északkeleti és Irak északi területein kerültek fogságba, és kurd ellenőrzés alatt álló táborokban tartották fogva őket.

Három hónappal ezelőtt, júliusban 16 nőt telepítettek vissza Franciaországba. Velük 35 gyerek érkezett.

A békességre törekvő muszlimok sincsenek biztonságban

Október 21-én, pénteken egy fegyveres férfi késsel támadt rá a mecsetben imádkozó Hassen Chalghoumi imámra. A 42 éves algériai állampolgárságú elkövetőt később elfogták és kiutasították Franciaországból.

Hassen Chalghoumi imám rendszeresen kap fenyegetéseket muszlim szélsőségesektől, akik nehezményezik, hogy az imám a békés együttélésre törekszik a keresztényekkel. Emiatt szigorú rendőrségi őrizet alatt áll, és ennek köszönhető, hogy a fegyveres támadó végül nem járt sikerrel.

Egy 12 éves kislány meggyilkolása után a helyi muzulmán közösség ellen fordult a közhangulat

Október 14-én találták meg a 12 éves Lola holttestét egy autó csomagtartójában Párizsban. A gyilkosság első számú gyanúsítottja egy 24 éves algériai nő, Dahbia B. Az eset országszerte komoly felháborodást keltett és újabb bevándorlási vitát robbantott ki. Jobboldali és baloldali pártok is azzal a váddal illették a kormányt, hogy nem álltak ki a lány mellett.

A holttest megtalálása után egy héttel, október 21-én a Bordeaux-hoz közel található Al Farouk de Pessac mecset hívei iszlám-ellenes, és a fiatal lány gyilkosságára utaló feliratokat találtak a mecset épületén. A helyi vallási elöljárók szerint a franciák az egész muzulmán közösséget hibáztatják, pedig szerintük nincs helye a kollektív bűnbak-keresésnek. 

A békés kisváros már korántsem annyira békés

A franciaországi Bourgogne-Franche-Comté nevű régióban található Moulins korábban egy csendes, nyugodt kisváros volt. Most verekedések, kábítószer-kereskedelem, rablások és támadások tartják rettegésben a helyieket, akik rá sem ismernek korábbi városukra – számol be róla a Valeurs Actuelles francia konzervatív híroldal. 

A várost ellepő rendbontók és támadók a börtönből frissen szabadult bűnözők. A rendőrséget nyáron egy drogériába riasztották, ahol rablók támadtak a boltosra. Kiderült, hogy a fegyveres támadóknak Algériában van parfümboltja, ahol feltehetően újraértékesítik a lopott termékeket.

Azt, hogy Franciaországban súlyos közbiztonsági problémát jelent a bevándorlás, mi sem mutatja jobban, mint hogy a migrációellenes intézkedések bevezetésével kampányoló szélsőjobboldali jelölt, Eric Zemmour megszerezte a szavazatok 7 százalékát a 2022-es elnökválasztás első fordulójában.

A címlapképen gépfegyveres rendőr áll a nizzai Notre-Dame-bazilikánál 2020. október 29-én. Forrás: MTI/EPA/Pool/Eric Gaillard

Iratkozzon fel hírlevelünkre