Oroszország ENSZ-vizsgálatot kért az ukrajnai biológiai laboratóriumokról

Oroszország arra kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT) kedden: hozzon létre egy bizottságot, amely kivizsgálná, hogy az Egyesült Államok és Ukrajna megsérti-e a biológiai fegyverek használatát tiltó egyezményt az ukrajnai biológiai laboratóriumokban végzett tevékenységük miatt.

A tanács tagjainak szétküldött határozattervezet szerint Oroszország az egyezmény VI. cikke alapján hivatalos panaszt nyújtott be, amelyben azt állítja, hogy Ukrajnában tiltott biológiai tevékenység folyik. Az ügyben csütörtökre hívták össze a BT ülését. Nem sokkal azután, hogy Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát, Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet azt állította, hogy Ukrajnában titkos amerikai laboratóriumok biológiai hadviseléssel foglalkoznak. Ezt a vádat az Egyesült Államok és Ukrajna tagadta. A határozattervezet felhatalmazná a BT-t, hogy hozzon létre egy 15 tagú bizottságot, amely kivizsgálná az orosz állításokat és november 30-ig jelentést tenne a tanácsnak, valamint az egyezmény részes feleinek a november 28. és december 16. között Genfben megtartandó felülvizsgálati konferencián. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter korábban azt állította, hogy Ukrajna piszkos bomba bevetésére készül. Sojgu a hétvégén brit, francia, török és amerikai kollégáival folytatott telefonbeszélgetéseiben hangoztatta a vádat.

Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok azonnal nyilvánvalóan hamisnak nevezte az állítást. Ukrajna is elutasította Moszkva vádját.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden Oroszország kérésére zárt ajtók mögött tanácskozott a piszkos bombával kapcsolatos vádjáról. Nyebenzja az ülés előtt ötoldalas levelet küldött a tanács tagjainak, amelyben azt állította, hogy az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Kijevi Nukleáris Kutatóintézete és a Vosztocsnij Bányászati és Feldolgozó Üzem egy ilyen piszkos bomba kifejlesztésére kapott közvetlen utasítást (Volodimir) Zelenszkij elnök rezsimjétől és a munka a befejező szakaszban van. A Fehér Házban Joe Biden amerikai elnököt kedden megkérdezték arról, hogy szerinte készül-e taktikai atomfegyver bevetésére Oroszország, miután azt állította, hogy Ukrajna piszkos bombát fog bevetni. Az elnök azt felelte, Moszkva hihetetlenül súlyos hibát követne el, ha taktikai nukleáris fegyvert vetne be. A piszkos bombáknak nincs nukleáris pusztító erejük, de széles területeket tehetnek ki radioaktív szennyeződésnek. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden kijelentette, hogy Oroszország nem használhat hamis ürügyeket a további eszkalációhoz az ukrajnai konfliktusban. Oroszország most hamisan azt állítja, hogy Ukrajna arra készül: radioaktív piszkos bombát vet be saját területén. Hozzátette: A NATO-szövetségesek elutasítják ezt az átlátszóan hamis állítást.

Oroszország értesítette az Egyesült Államokat arról, hogy idén is meg fogja tartani nukleáris erőinek éves gyakorlatát

– közölte kedden az amerikai kormány, ami Washington szerint csökkenti a félreértés kockázatát egy olyan időszakban, amikor kifejezetten vakmerő lett az orosz nukleáris retorika. Washington hangoztatta: arra számít, hogy Oroszország rakéták tesztindítását hajtja végre stratégiai nukleáris erőinek éves gyakorlatán, megjegyezve, hogy a múltban már teszteltek interkontinentális ballisztikus rakétákat. Az Új START-szerződés értelmében Oroszország köteles az ilyen rakétaindításokról előzetes értesítést közölni – mondják amerikai tisztviselők.

Az Egyesült Államokat értesítették, és mint korábban már hangsúlyoztuk, ez egy rutinszerű éves gyakorlat Oroszországban

– jelentette be Patrick Ryder dandártábornok, a légierő szóvivője egy sajtótájékoztatón.

(MTI)

A címlapkép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre