Velejéig korrupt a brüsszeli vezetés

Eltűnt sms-ek, korrupciós pénzek és fontos igazagatótanácsokban ülő rokonok. Akár egy új, Hollywood-i politikai krimi címszavai, vagy egy közép-amerikai banánköztársaság mindennapjai is lehetnének ezek. Sajnos azonban ez most a 2022-es brüsszeli rögvalóság.

Az ügy egyik fő érintettje pedig Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. A Merkel-kormányok örökös tagjáról nemrég kiderült, hogy a koronavírus járvány kellős közepén, az Uniós vakcinabeszerzések idején sms-ben egyeztetett bizonyos részleteket a Pfizer vezérével. Sms-ben az ember egy kevésbé fontos találkozó pontos helyét vagy idejét szokta leírni, esetleg boldog szülinapot, vagy névnapot kíván a másiknak. Ebben az esetben ugyanakkor jóval többről volt szó.

Egészen pontosan egy 35 milliárd eurós, vagyis nagyjából 14 ezer milliárd (!!!) forintos üzletet sikerült lebonyolítani. Sms-ben. Születésnapi jókívánság helyett.

Hogy az ügy részletei kiderüljenek, fontos lenne, hogy ezeket az sms-eket vissza lehessen olvasni, azok azonban az Európai Bizottság saját vizsgálata alapján is eltűntek Ursula von der Leyen telefonjáról. Mintha az csak úgy menne, hogy egyes üzenetek maguktól eltűnnek egy mobilról. Persze Ursula von der Leyennek van gyakorlata az ilyesmiben. Német honvédelmi miniszterként – miután egy tanácsadó cégtől igazolt államtitkára három évre szóló, 200 millió eurós szerződést kötött korábbi munkáltatójával – ugyanígy járt. Akkor az történt, hogy mire az ügyet vizsgáló parlamenti bizottság elé kerültek mobilkészülékei, sajnálatos módon eltűntek belőle az üzenetek. 

Ursula szerint persze ez nem is akkora baj, mert az üzenetei között őt idézve “nem volt semmi fontos”.

És ezzel egyébként az ügyet vizsgáló bizottság és Angela Merkel, az átláthatóság Uniós élharcosa megelégedett. Olyannyira, hogy von der Leyent egyenesen a legmagasabb európai tisztségbe jelölte. Innen nézve pedig már nem is annyira meglepő, hogy telefonjából ismét csak úgy eltűntek az sms-ek. És akkor még nem beszéltünk a családi szálról. Von der Leyen férje ugyanis egy olyan gyógyszeripari cég igazgatósági tagja, amely szoros kapcsolatban van a Pfizerrel és a BionTech-hel, de ez szinte tényleg már csak mellékszál.

Furcsa egy testület ez az Európai Bizottság, mert vannak olyan tagjai, akiknél eltűnnek dolgok, de vannak olyanok is, akiknél megjelennek. Közéjük tartozik

Stella Kyriakides egészségügyi biztos is, akinél egy bankszámlán nem kevesebb, mint 4 millió euró, vagyis 1 milliárd 600 millió forint jelent meg – érdekes módon pont az uniós vakcinabeszerzés után.

Kyriakides – aki Cipruson, a hazájában privatizálta az összes onkológiai kezelést, amelyet aztán jelentősen megdrágítottak – persze könnyen tisztázhatná magát az általa szignózott szerződések nyilvánosságra hozatalával, valamiért erre mégsem hajlandó. Persze a kutya ugat, a karaván halad. Hiába a sokmilliárdos, korrupciógyanús ügyek, a biztosok és a Bizottság elnöke csak mosolyog, szankciókat vet ki és Ukrajnát támogatja, mintha mi sem történt volna. És tényleg, amíg nincs egy olyan fórum, testület, amely előtt számonkérhetők a korrupt brüsszeli politikusok, addig semminek nem lesz semmilyen következménye. Ugyanakkor az a kérdés mindenképpen felmerül, hogy

egy korrupciógyanúba keveredett politikai testület vajon milyen alapon kér számon bármilyen korrupciós intézkedést egy tagállamon?

Milyen alapon tagadják meg a kifizetéseket Magyarországtól a korrupcióra hivatkozva, miközben ők maguk milliárdokkal nem tudnak elszámolni? Éppen ezzel leplezik le saját magukat. Éppen ezzel bizonyítják azt, hogy az uniós pénzek visszatartása valójában egy politikai manőver.

Iratkozzon fel hírlevelünkre