Az olasz államfő megkezdi a kormányalakítási konzultációt a pártokkal

Sergio Mattarella olasz államfő csütörtökön elindítja a konzultációt a parlamenti pártokkal az új kormány megalakításáról – jelentette be az elnöki palota sajtóirodája. A Giorgia Meloni vezette kormány akár már hétvégén leteheti esküjét.

A Quirinale-elnöki palota közlése szerint Sergio Mattarella csütörtökön egyeztet az állami méltóságokkal és a parlamenti erők delegációival.

Szokás szerint az államfő elsőként az egyetlen még élő volt elnökkel, Giorgio Napolitanóval konzultál, aki 97 éves, ezért telefonon beszélnek majd.

Személyesen járul az államfőhöz a felsőház egy hete megválasztott új elnöke, Ignazio La Russa, majd az alsóház új elnöke, Lorenzo Fontana. Déltől a frakciók küldöttségei következnek a legkisebb parlamenti erőtől a legnagyobbig: az első a függetlenek csoportja lesz, majd az Olasz Baloldal (SI) és a Zöldek következnek, csütörtök délután a Carlo Calenda vezette Akció nevű párt és az Élő Olaszország (IV), az Öt Csillag Mozgalom és a baloldali Demokrata Párt (PD) járul az államfőhöz.

A küldöttségeket a pártok vezetői, valamint szenátusi és képviselőházi frakcióvezetőik alkotják.

Péntek délelőtt a jobbközép koalíciója, vagyis az Olasz Testvérek (FdI), a Liga, a Hajrá Olaszország (FI) és szövetségeseik közös delegációja megy Sergio Mattarellához.

Az államfő ezt követően felkéri a kormányalakításra a szeptember 25-i választások győztes pártja, az Olasz Testvérek miniszterelnök-jelöltjét, Giorgia Melonit, aki azt – az olasz politikai gyakorlat szerint – fenntartással fogadja el. Giorgia Meloninak 48 óra áll rendelkezésére, hogy visszatérjen az elnöki palotába, és megerősítse a kormányalakítási mandátum elfogadását.

Valójában az új kormány megalakításához meg kell várni Mario Draghi ügyvivő miniszterelnök visszatérését Rómába a Brüsszelben zajló EU-csúcstalálkozóról.

A Meloni-kormány akár már a hétvégén leteheti esküjét, más számítások szerint erre a jövő hét elején kerülhet sor.

A kormányalakítás valószínűleg nem lesz feszültségmentes: Giorgia Meloni, a Liga vezetője, Matteo Salvini és Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország elnöke a választások óta egyeztetnek a miniszteri székek elosztásáról. A felsőház elnöki székét az Olasz Testvérek, az alsóházét a Liga szerezte meg.

Berlusconi már a szenátusi elnökválasztás alatt éles vitába keveredett Ignazio La Russával, akit a Hajrá Olaszország tagjai nem támogattak. Nyilvánosságra került egy Berlusconinak tulajdonított feljegyzés, mely többek között arrogánsnak nevezte Giorgia Melonit. 

A két párt vezetője „béketalálkozón” rendezte az ellentéteket, utána azonban újabb feszültséget teremtett Silvio Berlusconi újságíróknak tett nyilatkozata, amelyben barátjának nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Egy másik, szerdán közölt hangfelvételen Silvio Berlusconi az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij felelőségének tulajdonította a háborút.

Giorgia Meloni szerda este közleményben hangsúlyozta, hogy olyan kormányt kíván vezetni, amelynek külpolitikája „világos és félreérthetetlen”.

„Olaszország teljes joggal és emelt fővel Európa és az atlanti szövetség tagja. Aki nem ért egyet ezzel, nem lehet a kormány tagja, még ha ez a kormány megalakulását is veszélyezteti. Olaszország velünk soha nem lesz a nyugat gyenge láncszeme, megbízhatatlan ország, amit támadóink olyan nagyon szeretnének. Velünk Olaszország visszaszerzi hitelét és védi érdekeit” – hangoztatta Giorgia Meloni közleményében.

(MTI)

A címlapképen Sergio Mattarella olasz elnök koszorúzási ünnepségen vesz részt a római Viktor Emánuel-emlékműnél a köztársaság napja alkalmából rendezett ünnepségen az Olasz Köztársaság kikiáltásának 76. évfordulóján 2022. június 2-án. Forrás: MTI/EPA-ANSA/Riccardo Antimiani

Iratkozzon fel hírlevelünkre