Egyházi épületek újultak meg Jász-Nagykun-Szolnok megyében

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tomajmonostorán templom, Tiszaderzsen és Kuncsorbán parókia újult meg, utóbbi helyen a ravatalozó is korszerűsödött.

Fodor Gusztáv lelkész az MTI-nek elmondta: Tomajmonostorán a református templom korszerűsítésére mintegy 15 millió forintot nyert a helyi református missziói egyházközség a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága pályázatán. A tiszaderzsi református parókiát pedig az ottani egyházközség által, a Magyar Falu Program pályázatán nyert mintegy 28 millió forintból korszerűsítették – tette hozzá. Az 1935-ben épült, legutóbb húsz éve felújított tomajmonostorai templom és a százhúsz-százharminc éves derzsi parókia épülete kívül-belül teljesen megújult, korszerűsödött az elektromos hálózat – közölte. A száz ülőhelyes templomban elhelyeztek húsz, Németországból használtan érkezett, majd felújított faragott tölgyfapadot, új szószék és úrasztala készült – mondta. A tiszaderzsi parókia tetőszerkezete megújult, az épületet újravakolták, átalakították a belső teret, megújult a vizesblokk – sorolta a lelkész. Hozzátette: a parókiát a gyülekezeten kívül mások mellett a Tavirózsa Népdalkör tagjai használják, valamint a Tisza-tavi Keresztyén Polgári Kör karitatív munkájának is koordinációs központja az épület.

Stassné Ullár Hajnalka, a mintegy 560 lakosú Kuncsorba független polgármestere elmondta: a Magyar Falu Program forrásaiból 17,5 millió forintot nyert a parókia korszerűsítésére a református egyházközség és csaknem 14 millió forintot a rendkívül rossz állapotú ravatalozó felújítására az önkormányzat. Mindkét épület tetőszerkezete, valamint a vizesblokkok is megújultak. A parókia legutóbbi felújítása óta több mint huszonöt év telt el, a falakat most megerősítették, az épületet akadálymentesítették. A felújításnak köszönhetően közösségi rendezvények helyszínévé vált az épület. A ravatalazónál térburkolatot raktak le és korszerűsödött az elektromos hálózat – ismertette.

(MTI)

A címlapkép forrása: Szima Roland/Solymaronline

Iratkozzon fel hírlevelünkre