Ferenc pápa: Bűn megfeledkezni a közelmúlt háborús borzalmairól

Ferenc pápa csütörtökön fogadta a Mondo e Missione munkatársait és a Pápai Külmissziós Intézet folyóiratának vezetőit, annak 150. évfordulója alkalmából. A Szentatya beszédében áttekintette a pápai intézet és a lap történetét, ami ma is arra kötelez, hogy kilépő egyházként vigyék el Jézus örömhírét a világ perifériáira, és helyezzék a befogadó ország kultúrájába.

Ferenc pápa kifejezte: csodálattal szemléli az akkori kezdeményezés távlatának mai időszerűségét, mely kezdettől fogva a kilépő egyházat képviselte és hirdetette. A folyóirat Isten népének egy fontos szükségletét elégítette ki; sokan szerették volna olvasni a misszionáriusok történeteit, közel érezni őket és munkájukat magukhoz, és elkísérni őket imáikkal. Kíváncsiak voltak a távoli országokra és kultúrájukra, különös tekintettel azokra az értékekre, melyeket a Teremtés az igazság és a jó szétszórt magvaiként elhintett a világukban – fogalmazott a Szentatya. Felidézte az alapító, Giacomo Scurati atya és első munkatársai szolgálatát, akik már 1872-ben felismerték a kommunikáció szerepét a misszióban, és az Egyházat olyan közösségnek tekintették, mely kifelé fordul az evangelizáció szándékával.

150 évvel ezelőtt a misszió úttörői megértették annak fontosságát, hogy megismertessék olvasóikkal azokat az országokat, ahová rendelték őket, valamint az evangélium és a helyi közösségek találkozásának mikéntjét. Folyóiratuk tehát kezdettől fogva nyitott volt minden nép és a helyi egyházak gazdagságára

– emelte ki Ferenc pápa. Hozzátette: ma is ez a Mondo e Missione hivatása. A lapot 1969-ben keresztelték át erre a névre azzal a céllal, hogy a négy évvel korábban lezárt II. Vatikáni Zsinat szellemét és tanítását ültesse át a gyakorlatba. 

A missziós folyóirat elsődleges feladata ma, hogy hangja legyen a hangtalanoknak és a külmisszió által támogatott kezdeményezéseknek, mint például az Ázsiáról tájékoztató AsiaNews hírügynökség, mely a maga multimédiás tartalmaival, a közösségi oldalakon való jelenlétével, kulturális hangjával főként azokhoz kíván szólni, akik nem beszélhetnek, vagy akiket nem hallgatnak meg, a legszegényebbekhez, az elnyomott kisebbségekhez, az elfeledett háborúk áldozataihoz

– mondta a pápa. Külön kitért a tíz éve Szíriában, majd a Jemenben, a Mianmarban dúló háborúkra. Jogos és érthető, hogy korunkban a mai háborúkra figyelünk, de bűn megfeledkezni a közelmúlt háborús borzalmairól – hangsúlyozta a Szentatya.

Így felfedezik, hogy az evangélium éppen a különböző népekkel és kultúrákkal való találkozás révén, a maga újdonságában és frissességében jelenik meg számukra; ez előmozdítja a párbeszédet és barátságot más vallások híveivel. A perifériákon a misszionáriusok gyakran tapasztalták, hogy a Szentlélek már előttük megérkezett oda, hiszen néha az evangélium hirdetői, Jézus egykori tanítványaihoz hasonlóan, megtapasztalták azt az örömöt és új életet, amelyet csak az evangélium tud megteremteni

– buzdította a missziós folyóirat munkatársait.

Ferenc pápa abban látja a 150 éve alapított missziós folyóirat célját, hogy hangot adjanak annak a reménynek, amelyet a Krisztussal való találkozás ébreszt az emberek és a népek életében. Így elmondhatják mindenkinek, hogy lehetséges egy jobb világ, ha Jézust követve megtanuljuk, hogy forduljunk oda minden testvérünkhöz. A Szentatya megköszönte értékes szolgálatukat és elkötelezettségüket, arra buzdítva a Pápai Külmissziós Intézetet és a szervezet folyóiratának munkatársait, hogy a gyökerekhez hűen, figyelve az idők jeleire és nyitottan haladjanak tovább. Végül megáldotta a 150 fős küldöttséget.

A cikket teljes terjedelmében a Vatican News oldalán olvashatják. 

Forrás: Vatican News

A címlapkép forrása: Vatican News

Iratkozzon fel hírlevelünkre