Latorcai Csaba: A kulturális örökségünk átörökítése az egyik legfontosabb törekvésünk

Vándorkiállítás indul népi fazekasmesterek műremekeiből. A vándorkiállítás nemcsak itthon, hanem külföldön – többek között Törökországban, Olaszországban – is be kívánja mutatni a több nemzetközi díjjal jutalmazott, szecessziós népi fazekasmesterek munkáit.

Latorcai Csaba, területfejlesztési miniszterhelyettes kifejtette, a kunszentmártoni, illetve mezőtúri fazekasság legszebb és legvirágzóbb korszaka Bozsik Kálmán, illetve Badár Balázs nevéhez fűződik. Szecessziós és népies motívumokkal díszített kerámiáik az egész kontinensen keresettek voltak, hiszen stílusuk találkozott az akkori kor Európájának ízlésével, s igényeivel – tette hozzá a vándorkiállítás megnyitóján, Mezőtúron.

Latorcai Csaba hangsúlyozta, hogy Magyarország Kormányának egyik legfontosabb törekvése a kulturális örökségünk átörökítése a következő generációk számára, ezért a vándorkiállítás megvalósítását anyagilag is támogatja.

A Kormányzat a térség egészének fejlesztésére is jelentős figyelmet fordít, hiszen az elmúlt bő tíz esztendő során Jász-Nagykun-Szolnok megye is bíztató fejlődésen ment keresztül

A megyében az egy főre jutó bruttó nemzeti össztermék az elmúlt évtizedben megduplázódott, továbbá 140-ről 164 ezerre emelkedett a munkában állók száma

– tette hozzá a miniszterhelyettes.

Több mint huszonegymilliárd forintnyi fejlesztés realizálódott a megyében, ebből hat és fél milliárd forint értékben 662 nyertes önkormányzatok által benyújtott pályázat volt. Latorcai Csaba hangsúlyozta, kiemelt kormányzati cél, hogy az eddigi eredményeket az előttünk álló időszakban is megőrizzük, sőt, az előttünk álló megyei, városi, járási szintekre egyaránt kiterjedő fejlesztésekkel az ország minden területe végképp versenyképes legyen Európa valamennyi régiójával.

Iratkozzon fel hírlevelünkre