Morawiecki: A visegrádi csoport (V4) országainak együttműködése eddig sikeres volt, ezért folytatódni fog

A visegrádi csoport (V4) országainak együttműködése eddig sikeres volt, ezért folytatódni fog. Az ukrajnai háború kapcsán eltér a lengyel és a magyar álláspont, de a két ország érdekei közösek – jelentette ki Mateusz Morawiecki szerda este a lengyel közszolgálati rádióban.

Morawiecki mintegy félórás interjút adott a lengyel rádió harmadik csatornájának. A beszélgetés során az ukrajnai háborút illető lengyel és magyar álláspontról, valamint a regionális együttműködésről is kérdezték.

Közép-Európa “közös otthonunk, közösek az érdekeink, és amíg együtt harcoltunk a migráció ügyében vagy sok uniós irányelv ügyében, sikeresek voltunk” – válaszolt Morawiecki. Hozzátette: ezért az együttműködés a visegrádi csoportban folytatódni fog.

Navracsics Tibor: A magyar V4-es elnökség célja egy erősebb Európa kialakulásához való hozzájárulás volt – VIDEÓ

A legközelebbi V4-csúcstalálkozó időpontját tudakoló kérdésre Morawiecki elmondta: kedden Pozsonyban már találkoztak a visegrádi elnökök, és valószínűleg heteken belül sor kerül a miniszterelnöki találkozóra is.

Az ukrajnai háború megítélése kapcsán Morawiecki utalt arra, hogy a magyar álláspont más, mint a lengyel. “Nem az a szerepem, hogy ezt történelmi szempontból vagy a mai idők törvényszerűségei szerint magyarázzam, ez a magyarok dolga, illetve azoké, akik Magyarországgal összefüggő ügyekkel akarnak foglalkozni” – jelentette ki.

“Fontos aláhúzni, hogy közösek az érdekeink” – tette hozzá. Kiemelte azt is, hogy Magyarország eddig nem vétózta meg az Oroszországgal szembeni uniós szankciócsomagok egyikét sem.

(MTI/Lucie Szymanowska)

Iratkozzon fel hírlevelünkre