„Minden kereszténynek joga van a keresztény nevelésre”

Lélekmentés másként – a Batthyány Lajos Alapítvány és a Szent István Intézet közös konferenciát tartott a keresztény értékrenden alapuló gyermeknevelésről.

Az esemény házigazdája Máthé Zsuzsa, a Szent István Intézet igazgatója volt. A konferencia elején köszöntőt mondott Pallós Nikoletta, a Batthyány Lajos Alapítvány főigazgatójának.

A konferencián többek között szó volt az egyházi iskolák, a közösségi média, valamint a jelenlegi társadalmi krízisek szerepéről a gyerek identitásának kialakulásában.

A képen Máthé Zsuzsa a Batthyány Lajos Alapítvány és a Szent István Intézet közös gyermeknevelési konferenciáján. Forrás: Vasarnap.hu/Szennyes Krisztián

Az előadók a saját szakterületükön keresztül beszéltek arról, hogy szülőként, vagy pedagógusként hogyan lehet segíteni a gyerekek saját, értékalapú személyiségfejlődését.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár a Szent Családot hozta példának, és kiemelte, minden szülőnek úgy kell viszonyulnia a gyermekéhez, mint ahogy Mária és József is tette: „szeretetteljes aggodalommal”.

Hozzátette, a II. Vatikáni zsinat keresztény nevelésről szóló deklarációjában azt olvashatjuk: „Minden kereszténynek joga van a keresztény nevelésre”.

Szerinte az egyik legnagyobb különbség a keresztény egyházak és a liberális mozgalmak között, hogy előbbi nem szankcionál senkit azért, ha szembe megy a tanaival, és megadja a lelkiismeret szabadságát az iskolákban, a diákoknak is.

Hal Melinda klinikai szakpszichológus szerint a mai fiatalok eddigi életüknek jelentős részét valamiféle krízis helyzetben élték le. A leginkább a 3-5 éves korosztály érintett, akik egész eddigi életükben válsághelyzetben voltak, legyen szó háborúról, vagy épp a koronavírus világjárványról. A pszichológus szerint ugyanakkor nem a háborús, gazdasági, vagy egészségügyi krízisek a legveszélyesebbek, hanem a társadalmunkban immár két évtizede jelenlévő identitásválság. Ez pedig azért veszélyes, mert az identitástudat hiányában semmilyen más válságot nem tudunk kezelni. 

Az identitásválság annak az eredménye, hogy a társadalom azt sulykolja belénk, nem kell tudnunk, kik vagyunk, hiszen bárkik lehetünk. Márpedig Hal Melinda úgy gondolja, fiatal felnőtt korunkra igenis tisztában kell lennünk a saját identitásunkkal, hogy lelkileg stabilak lehessünk. 

Épp ezért úgy látja, „hibás döntés, ha valaki orvosi beavatkozáson esik át anélkül, hogy tisztában lenne a saját identitásával”.

Ugyanakkor azt is elismerte, hogy a magyar fiatalság kevésbé fogékony a világ identitás-tagadó üzeneteire, ezért az itteni helyzetet bíztatónak látja.

A képen Hal Melinda mond beszédet a Batthyány Lajos Alapítvány és a Szent István Intézet közös gyermeknevelési konferenciáján. Forrás: Vasarnap.hu/Szennyes Krisztián

Berkesi Gábor református lelkész, Horváth Szilárd, a Búzaszem iskola alapítója, valamint Tornay Gábor, a Váci Egyházmegye hitoktatási igazgatója is az egyházi iskolák és a hitoktatás szerepéről beszélt. Mindhárman úgy látják, hogy az oktatásban csak az őszinte hitű, szeretetteljes nevelő lehet jó példa. Berkesi szerint a szülők azért választják gyermekeik számára az egyházi intézményeket, hogy egy óvó, védő közegben nevelkedhessenek. 

Horváth Szilárd elmondta: azért hozták létre a Búzaszem iskolát Gödön, hogy legyen egy olyan hely, ahol a gyerekek az intézmény keretein belül is erős keresztény hitre és a hazaszeretetre buzdító nevelést kapnak. 

Tornay Gábor hitoktatási igazgatóként sok hittantanár munkáját figyelheti meg. Szerinte az a legfontosabb, hogy a nevelő, ha megszidja a gyereket, éreztesse: nem a személyt, hanem a rossz cselekedetet ítéli el. 

A képen Berkesi Gábor mond beszédet a Batthyány Lajos Alapítvány és a Szent István Intézet közös gyermeknevelési konferenciáján. Forrás: Vasarnap.hu/Szennyes Krisztián

Bedő Imre, a Férfiak Klubjának alapítója szintén a vallási nevelésről beszélt, de a szülő szemszögéből. Szerinte „csak az tud hitet adni, akinek magának is van”. Ő az apa feladatának tartja, hogy felkészítse a gyermekeit azokra a helyzetekre amelyekben ki kell lépniük a saját komfortzónájukból.

„Aki nem ad hitet, csak komfortzónákra nevel, az nem végzi el a feladatát” – ezekkel a szavakkal zárta le beszédét. 

Krúdy Tamás, a Szent István Intézet vezető kutatója beszámolt az a Nézőpont Intézeten keresztül készített új reprezentatív kutatásukról, melyben többek között arról kérdezték a részt vevőket, hogy szerintük Magyarország keresztény ország-e.

A két intézet legutóbb május 26-án, Gyermekvédelmi Workshop néven rendezett a mostanihoz hasonló konferenciát, ahová fiatalokkal foglalkozó szakembereket, valamint a téma iránt érdeklődőket hívtak meg, hogy feltérképezzék a gyermekvédelem aktuális kérdéseit.

A címlapképen Soltész Miklós mond beszédet a Batthyány Lajos Alapítvány és a Szent István Intézet közös gyermeknevelési konferenciáján. Forrás: Vasarnap.hu/Szennyes Krisztián

Iratkozzon fel hírlevelünkre