Hollandiában bezárnak a templomok, mert nincs elég hívő

Az 1950-es években a katolikusok 80 százaléka járt templomba. Mára ez az arány 3 százalékra csökkent. A tömeges templomelhagyás miatt több intézménynek be kellett zárnia. Az amszterdami egyházmegyében várhatóan tíz éven belül a templomok 80 százalékát be fogják zárni.

Tavaly decemberben a The European Conservative tömeges templomelhagyásokról írt a holland katolikusok körében. Az amszterdami egyházmegye egy friss bejelentése pedig arra utal, hogy a nyugat-európai országban még rosszabb a helyzet, mint a tavalyi jelentések mutatták.

Szeptember 10-én Jan Hendricks, az amszterdami egyházmegye püspöke közölte a helyi plébániák vezetőivel, hogy az egyházmegye területén lévő 164 templomból 99-et be kell zárni a következő öt évben. A fennmaradó 65 templomból 37 „kisegítő templomként” fog üzemelni a következő 5-10 évben, utána ezeket is bezárják. Ez azt jelenti, hogy tíz év múlva mindössze 28 templom fog működni az egyházmegye területén, ami ötöde a ma használatban lévő épületeknek.

Bart Putter püspöki helynök elmondta: arról nem döntött az egyházmegye, melyik templomokat tartaná meg. A hívekre bízzák, hogy kiválasszák a számukra megfelelő „központi templomokat”.

„Az a cél, hogy létrehozzunk 28 aktív evangelizációs központot. Bízunk benne, hogy a helyi plébánosok ezt meg tudják oldani”, nyilatkozta Putter, majd hozzátette: „Az évek során folyamatosan csökkent a miséken résztvevők száma. Ez nem egy új fejlemény”.

Ma Amszterdamban 425 000 megkeresztelkedett katolikus él, akiknek mindössze a 3 százaléka jár templomba. Ez az arány az 1950-es években még 80 százalék volt.

Hendrick szerint az utóbbi két évben a koronavírus járvány felgyorsította a templomelhagyás folyamatát. A püspök úgy látja, az idősek a vírustól való félelemből nem tértek vissza a lezárások után sem a templomba, a fiatalabbak pedig kialakítottak egy új vasárnapi rutint, aminek már nem része a templomba járás.

Az egyházmegye egyik plébánosa, Jan-Jaap van Peperstraten atya szerint a vidéki plébániákat fogják a leginkább érinteni a bezárások.

„A bezárásokat illetően májusban kaptuk az első levelet az egyházmegyétől, ami nem ért váratlanul. Akkor mi már terveztük, hogy bezárjuk az egyik vidéki templomunkat, ahol két hét alatt összesen tizenöten jelentek meg. A következő három évben két templomot kell bezárnunk, az azt követő két évben pedig valószínűleg még kettőt” – mondta szomorúan.

Hollandiában nem csak az amszterdami egyházmegye küzd ezzel a problémával. Az ország déli részén található Roermondban is szencvednek az energiaárak és a paphiány miatt.

Matheu Bemelmans, a roermondi egyházmegye szóvivője szerint „néha egyszerűen lehetetlen elég papot találni, hogy minden héten minden templomban meg legyenek tartva a szentmisék. Ha van egy templom, ahol csak kevesen lennének, praktikusan nézzük a dolgot, és kihagyjuk azon a héten a misét. A híveket pedig arra kérjük, menjenek azon a héten egy másik templomba” – ismertette a szomorú valóságot.

Címlapkép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre