Balázs Zoltán rendezte előadással nyílik a Via Carpatia nevű lengyelországi színházi fesztivál

Balázs Zoltán rendezése, Adam Mickiewicz lengyel romantikus szerző Ősök című drámájából készült előadás nyitja szombaton a Via Carpatia nevű közép-európai színházi fesztivált az északkelet-lengyelországi Olsztynban.

Az olsztyni Stefan Jaracz színház állandó repertoárjába kerülő Ősök ünnepi bemutatóját már csütörtökön megtartják, ezt követően a darab nyitja a szombaton kezdődő és október 22-ig tartó, 2. Via Carpatia nevű fesztivált.
A szemlén litván és szlovák társulatok előadásai mellett a Katona József Színház Melancholy Rooms című színjátékát is bemutatják a fesztivál záró estjén. Emellett – vetítés formájában – szerepel a fesztivál programjában a Katona József Színház Főtitkárok című drámája is Zsámbéki Gábor rendezésében. A darab szerzője, Spiró György, valamint Tasnádi István író pedig a fesztivál keretében, október 15-én részt vesznek Az európai színház és a háború című pódiumbeszélgetésen. Mickiewicz fő művének, az Ősöknek Balázs Zoltán a második, a régi népi halotti szertartásokat felelevenítő részét vitte színpadra Lengyelországban. A keddi olsztyni sajtókonferencián a rendező elmondta: tudja, mit jelent Mickiewicz a lengyelek számára, milyen szerepet tölt be a lengyel színházban és irodalomban. A dráma második része azért érdekes Balázs szerint, mert nincs politikai üzenete.

Nem érdekel sem a misztika, sem a politika, érdekel viszont az egyén és a közösség viszonya, különösen a kortársak és az őseink közötti viszony

– jelentette ki. Megjegyezte: ma az emberek elhunyt hozzátartozóik búcsúztatásakor csak a szertartásokra összpontosítanak.

November közeledtével a temetőbe rohanunk, gyertyákat gyújtunk és virágokat helyezünk el. Ezek olyan rituálék, amelyeket gyorsan elfogyasztunk

– fejtette ki, felidézve: régen a haldokló embert a család nagy köre búcsúztatta.

Ma már nincs erre időnk, vagy energiánk, sőt nem is érezzük ennek szükségét, eltompult a kapcsolatunk a spiritualitással

– mondta el Balázs Zoltán. Az Ősök olsztyni előadása a lengyel kulturális és örökségvédelmi tárca, a varsói Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ, valamint a varsói Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet támogatásával valósult meg.

(MTI)

A címlapkép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre