Engedjék szabadon az ír tanárt, aki hite miatt van börtönben

Enoch Burke azért van jeleneg is börtönben, mert nem volt hajlandó az igazgató felszólitására egy transznemű diákat az ők (them) személyes névmással megszólitani.

Májusban egy ír iskola igazgatója arra utasította a tanárokat, hogy egy transznemű diákot új néven és „ők” névmással szólítsanak – számol be a Citizen Go.

Az egyik tanár, Enoch Burke visszautasította az igazgató kérését. Kifogásolta, hogy ideológiai nyomás miatt valóságnak ismerjenek el egy szerinte tévképzetet. Az iskola válaszul felfüggesztette.

Miután a tanár nem volt hajlandó elfogadni a kiszabott büntetést, az iskolában letartóztatták, és a bíróság megsértése miatt börtönbe zárták.

Burke és kilenc testvére mélyen vallásos evangélikus családból származnak, és egy olyan társadalomban próbálnak tevékenykedni, ahol jogrendszerbe ütközik a keresztény tanítás.

Enoch Burke így nyilatkozott az esetéről:

„A transzneműség ellentétes a keresztény meggyőződésemmel. Emellett ellentétes a Szentírással, az ír anglikán egyház és az iskolám erkölcsével is”.

Az iskola fenntartója, ahol a férfit hite miatt hurcolták meg, az ír anglikán egyház.

A Citizen Go arról is beszámol, hogy Európában nem egyedülálló Burke esete.

Tavaly a finn parlamenti képviselő Päivi Räsänen hónapokig elhúzódó perét kisérhettük figyelemmel, melyben a legkomolyabb vád a Biblia idézése volt.

Néhány hónappal ezelőtt az Egyesült Királyságban Maureen Martint – egy 56 éves keresztény nőt – elbocsátották állásából, mert vallási meggyőződésén alapuló véleményt nyilvánított.

Egy 59 éves matematika tanárt pedig azért küldtek ez az iskolából, mert nem volt hajlandó támogatni egy diák nemének a „megváltoztatását”.

A Citizen Go petícióját Enoch Burke mellett itt írhatja alá.

Kép forrása: Citizen Go

Iratkozzon fel hírlevelünkre