Megnyílt a World Press Photo 2022 kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szeptember 22-én megnyitotta a világ legrangosabb sajtófotó-pályázatának budapesti kiállítását. A World Press Photo 2022 kiállítás október 30-ig tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeumban. 

A World Press Photo kiállítást mindig rendkívüli érdeklődés kíséri, így a tárlat megnyitása nemcsak a sajtófotó ünnepe, hanem fontos közéleti esemény is. A World Press Photo jelentőségét jelzi, hogy a kiállítást idén Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter nyitotta meg. A miniszter beszédében arra emlékeztetett, hogy a jó fotós nem azt fotózza, amit lát, hanem amit érez, és azt is kiemelte, hogy a fotóriporter kezében a fényképezőgép fegyver, amivel az igazságosságot és a békét kell, hogy szolgálja.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a World Press Photo 2022 kiállítás megnyitóján. (Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu)

Az ünnepélyes megnyitón L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója mondott köszöntőt, amelyben méltatta a szervezőket és kollégáit, akik immár ötödik alkalommal hozzák el a Magyar Nemzeti Múzeum falai közé ezt a nagyszabású kiállítást.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója beszédet mond a World Press Photo 2022 kiállítás megnyitóján. (Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu)

Idén a World Press Photo 2022 kiállítás képeit a nemzetközi zsűri 130 ország 4066 fotóriporterének 64 823 fotójából válogatta. Az utazó kiállítást világszerte 120 helyszínen, várhatóan több mint 4 millióan tekintik meg.

World Press Photo 2022 kiállítás. (Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu)

Désirée Bonis, a Holland Királyság budapesti nagykövete beszédében a szabad sajtó fontosságát emelte ki, különösen a jelenleg, az elhúzódó járványhezet, a küszöbünkön zajló háború és a megszorítások időszakában. A World Press Photo pályázat és az ehhez kapcsolódó, számos országban megrendezett kiállítás 1955 óta évről évre a világ minden tájáról érkező hiteles, érzelmeket ébresztő és elgondolkodtató fotók segítségével foglalja össze a legutóbbi esztendő történéseit. Marika Cukrowski, a World Press Photo alapítvány kiállításmenedzsere és a kiállítás kurátora elárulta, a pályázat idén jelentősen megújult. Az egyik legfőbb változás, hogy az előzsűrizés mostantól regionálisan zajlik:

külön-külön értékelik az afrikai, az ázsiai, az európai, az észak- és közép- amerikai, a dél-amerikai, a délkelet-ázsiai és az óceániai régióból küldött pályaműveket.

A másik fontos újdonság, hogy ez évtől mindössze négy kategóriában lehet pályázni: egyedi fotó, képriport, hosszú távú munkák és nyitott forma. Az elmúlt négy évben a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezett kiállítás világviszonylatban is a leglátogatottabbak közé tartozott, több mint negyvenötezer látogatóval. Az izgalmas pályaműveket bemutató tárlatot hagyományosan kiegészíti egy kísérő kiállítás, mely idén Radisics Milán „Lábnyomunk – Az ember hatása bolygónkra” című anyaga. A neves fotós számos hazai és nemzetközi díjat nyert légi felvételeken tárja elénk az Európa különböző tájain megfigyelhető drámai változásokat.

A kiállítás szervezője már három évtizede a Herald Európa, felelős koordinátora Révész Tamás, aki korábban többszörös zsűritagja és díjazottja is volt a pályázatnak.

Révész Tamás fotóművész beszédet mond a World Press Photo 2022 kiállítás megnyitóján. (Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu)

A kiállítás szeptember 23. és október 30. között vasárnap, hétfőn, kedden, szerdán és csütörtökön, a Magyar Nemzeti Múzeum nyitvatartási idejében, 10:00 és 18:00 óra között, pénteken és szombaton pedig 20:00 óráig megtekinthető.

A címlapkép forrása: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre