Megbírságolták a Matkovich Ilona vezette Vác baloldali önkormányzatát

Vácon az utóbbi három évben több mint 280 millió forintot költöttek élelmiszer-beszerzésre, amivel átlépték az uniós közbeszerzési értékhatárt. A  baloldali önkormányzat azonban nem írt ki közbeszerzést, emiatt most bírságot fizethetnek a váciak kárára – tudta meg a Magyar Nemzet.

Mióta 2019-ben átvette a baloldali összefogás a város vezetését  az LMP-s Matkovich Ilonával az élen, Vác  egyre drágábban szerzett be élelmiszert a helyi közétkeztetés biztosításának érdekében. Tavaly már 97,5 millió forintért vettek élelmiszereket, 2019-ben 93,9 millió forintot, 2020-ban pedig 88,4 millió forintot költöttek erre a célra. Ez összesen több mint 280 millió forintnyi közpénz, ekkora összegnél pedig az uniós előírások alapján már közbeszerzést kellett volna kiírnia a hivatalnak. A Matkovich Ilona baloldali polgármester által vezetett önkormányzat azonban ezt nem tette meg. A helyi Fidelitas bejelentést is tett az ügyben, ami alapján a Közbeszerzési Hatóság megvizsgálta a nagy értékű vásárlásokat.

A Közbeszerzési Döntőbizottság végül megállapította, hogy az önkormányzat azzal, hogy mellőzte a közbeszerzés kiírását, jogsértést követett el, emiatt nyolcszázezer forintnyi bírságot szabott ki.

Mivel a beszerzések tárgya élelmiszer volt, az eredeti állapot már nem visszaállítható, ezért további nyolcszázezer forintnyi bírságot szabtak ki a városra.

A bizottság a bírság összegére vonatkozó döntése során a beszerző terhére értékelte azt a körülményt, hogy súlyos jogsértést valósított meg, mert mellőzte a közbeszerzési eljárás lefolytatását három éven keresztül, és ez a jogsértés már nem reparálható

– olvasható a döntés lényegi része a Közbeszerzési Hatóság augusztus végén kiadott határozatában. Szabó Csaba, a helyi Fidelitas elnöke a HírTV-nek nyilatkozva elmondta, felháborodtak azon, hogy a városban így intézik az ügyeket mióta a baloldal átvette az önkormányzat irányítását, ezzel pedig megkárosítják a települést is. 

Forrás: Magyar Nemzet 

A címlapképen Matkovich Ilona, váci polgármester. Forrás: MTI/Soós Lajos

Iratkozzon fel hírlevelünkre