A szeretetből születik a missziós lelkület

Ferenc pápa bátorító és elismerő szavakkal fogadta a premontrei rend tagjait a Vatikánban.

A premontrei rend alapításának 900. évfordulója alkalmából Ferenc pápa arra buzdította a tagokat, hogy gondolkodjanak el közösségük történetén, tekintsenek a jövő felé, misszionáriusként éljék életüket az Eucharisztiában és az evangéliumban gyökerező testvéri együttélésben – tudósít a találkozóról a Vatikáni Rádió

Tavaly volt a premontrei apátság megalapításának 900. évfordulója. Szent Norbert a franciaországi Prémontrében alapította 1120-ban a rendet, ami hamarosan Európa-szerte elterjedt.

A premontreiek Szent Ágoston reguláját követik, a monasztikus és szemlélődő életet a ciszterci eszmék által áthatott aktívabb szerzetesi élettel ötvözik.

Szeptember 22-én a Vatikánban Ferenc pápa bátorító és elismerő szavakkal fogadta a rend tagjait. Felhívta a figyelmet a premontrei rend jelentőségére, amely jelen volt és maradt is, valamint amely a remény „ragyogó világítótornyaiként” terjedt el a világban a történelem próbatételei és sikerei közepette.

Ferenc pápa beszédében a rend hosszú történetéről elmélkedve megjegyezte, hogy

a történelem során a számos premontrei közösség alapítása nagy stabilitást és küldetéstudatot biztosított ott, ahol letelepedtek.

A pápa megjegyezte, hogy minden kolostor és apátság szorosan kapcsolódott az egyes régiók „örömteli eseményeihez és megpróbáltatásaihoz”, ahol jelen voltak, bepillantást nyújtva abba, hogy a stabilitás és a küldetés, az élet és az evangelizáció egy adott helyen hogyan járhat kéz a kézben”.

A Krisztusban való testvériséget élő, az Úr akaratára nyitott misszionárius az imaórák és az Eucharisztia liturgiájának gyakorlatában gyökerezik – folytatta beszédét a pápa. A közösségi ima a testvéri együttélés kultúrájára ad lehetőséget, ami viszont „az idegeneket testvérekké tevő” igazi misszionáriusi vendégszeretethez vezet. Történetük során a premontreieket a missziós lelkület jellemezte, ami önmagában is „a szeretetből fakadó bátorság és önfeláldozás története”, ami új, stabil közösségek létrehozásához vezetett a missziós országokban.

Ferenc pápa arra kérte a tagokat, hogy elmélkedjenek a rend hosszú történetéről, tanuljanak ne csak a múltból, hanem egymástól is.

A pápa szerint az Eucharisztia mindig is központi szerepet játszott a premontreiek életében.

„Testvérek, váljatok azzá, amit ünnepeltek, amit befogadtok és imádtok: Krisztus testévé, és benne a szeretetközösség tűzhelyévé, amelynél sokan felmelegedhetnek”

– mondta az egyházfő a rend tagjainak a találkozó végén.

(Forrás: Vatikáni Rádió)

Címlapkép: Vatican News

Iratkozzon fel hírlevelünkre