Lesz elegendő tűzifa mindenki számára! – Amit a hatósági áras tűzifa programról tudni érdemes – VIDEÓ

A Börzsöny Ring beharangozó sajtótájékoztatóján részt vett Kiss László az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója, akit az előző nap bejelentett hatósági áras tűzifa programról kérdeztünk. 

Kiss László elmondta, hogy a tűzifa program által a lakosság maximalizált áron vásárolhat tűzifát az állami erdőgazdaságoktól. Háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségű tűzifa vásárolható az ország 152 értékesítési pontján. A 10 köbméteres mennyiségbe beleszámít az állami erdőgazdaságoknál 2022. május 1. után vásárolt tűzifa menyisége.

Kérdésünkre az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a szállítási díjat az ár nem tartalmazz. A szállításról a vevőnek kell gondoskodnia. A program keretében magyar lakcímkártyával rendelkező magánszemélyek vásárolhatnak tűzifát. A lakcímkártya bemutatása a vásárlás feltétele. A felhasználási hely az igénylő lakcímét igazoló lakcímkártyán feltüntetett, címadatokkal megjelölt hatályos tartózkodási hely, vagy ennek hiányában a lakóhely kell, hogy legyen.

A program keretében az állami erdőgazdaságoknál hengeres tűzifa vásárolható, erdei köbméterenként a következő árakon:

  • Keménylombos: 30.000 Ft/erdei köbméter
  • Lágylombos: 19.000 Ft/erdei köbméter
  • Fenyő: 19.000 Ft/erdei köbméter

Kiss László kiemelte, hogy az erdészetek a program lebonyolítására felkészültek, nagyon sok fakitermelő és nagyon sok gép végzi most a termeléseket és szárításokat ahhoz, hogy azok a háztartások, akik rendelkeznek fatüzelésre alkalmas eszközzel, hozzá tudjanak a kívánt tüzelőanyag mennyiséghez jutni.

Kiss László megjegyezte, hogy a jelenlegi fakitermelések nem járnak a hazai erdőterületek különösebb fogyásával. Magyarország erdőgazdálkodása már évszázadok óta rendkívül szigorúan szabályozott és csak hatósági engedélyekkel lehet fát kitermelni. A magyar erdőgazdálkodás sikerét és eredményességét jelzi az, hogy Trianon után – amikor az erdőállományunk döntő hányada (80%-a) az utódállamokhoz került –  a mai ország területén 1 millió hektár erdő volt, de ez a szám már az elmúlt időszakban 2 millió hektárra növekedett és ezek az erdők rendelkeznek azokkal a fakészletekkel, amelyeket a szabályok mentén ki lehet termelni és a fogyasztóknak fel lehet ajánlani.

Az állami erdőgazdaságok elsősorban a saját működési területükön fekvő települések lakosságát szolgálják ki. A működési terület listája, valamint további részletes információk a vásárlás helyszíneiről, feltételeiről és az átvétel menetéről a kormany.hu oldalon és az állami erdőgazdaságok honlapjain olvashatók.

Gerzsenyi Krisztián

Riporter: Gerzsenyi Krisztián

Operatőr: Szennyes Krisztián

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre